Εκδήλωση με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και ομιλητή τον καθηγητή, κ. Ξενοφώντα Μουσά, διοργανώνουν το 2ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου και το 5ο Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.

Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα Ανδρόγεω (2ος όροφος) .

Ο κ. Ξενοφών Μουσάς είναι μέλος της διεθνούς ομάδας μελέτης του Μηχανισμού, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Υπεύθυνος Τομέα Πληροφορικής του 2ου ΣΕΚ Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Παντερής.

Παράλληλα, συνεχίζεται έως και την Τετάρτη 14 Μαρτίου η λειτουργία της έκθεσης οπτικού υλικού και πολυμέσων με θέμα «Μηχανισμός των Αντικυθήρων – ο αρχαιότερος υπολογιστής», που έχει επίσης δημιουργήσει ο κ. Μουσάς. Η έκθεση φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9.30 το πρωί ως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ ενώ το Σάββατο λειτουργεί μονάχα πρωινές ώρες.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής και συγχρόνως ένα πολύπλοκο αστρονομικό όργανο, σε βαθμό που να μοιάζει ότι είναι ίσως αιώνες πιο μπροστά από την εποχή του.

Υπολόγιζε τη θέση του Ήλιου, τη θέση της Σελήνης και τις φάσεις της (π.χ. πανσέληνος), προέβλεπε τις εκλείψεις Ήλιου και Σελήνης, υπολόγιζε πότε θα πραγματοποιούνταν οι Ολυμπιακοί αγώνες και άλλοι σημαντικοί αγώνες των Ελλήνων και πιθανότατα υπολόγιζε και έδειχνε και τις θέσεις των πλανητών στον ουρανό για δεδομένη χρονική στιγμή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook