Μια γιγαντιαία ανθρώπινη αλυσίδα κατά των πυρηνικών έχουν δημιουργήσει αυτή την ώρα στη Γαλλία αντιπυρηνικές και οικολογικές οργανώσεις, με αφορμή την επέτειο της περυσινής πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.

Τόπος του ραντεβού είναι η κοιλάδα του Ροδανού ποταμού, νοτιοανατολικά της περιοχής όπου παρατηρείται η συγκέντρωση των περισσότερων πυρηνικών σταθμών της Ευρώπης. Μεταξύ των πόλεων Αβινιόν και Λυόν, πέντε πυρηνικές εγκαταστάσεις στις όχθες του Ροδανού αντλούν νερό από τον ποταμό, για τις ανάγκες ψύξης.

Η αλυσίδα θα ακολουθήσει την εθνική οδό Νο7 και θα αναπτυχθεί σε 230 χιλιόμετρα ανάμεσα στις πόλεις Αβινιόν και Λυόν. Η διαδρομή έχει χωριστεί σε 10 τμήματα με συγκεκριμένους τόπους συνάντησης για κάθε περιοχή, ώστε ομαδικά να προσέρχονται οι συμμετέχοντες και να μπαίνουν στην αλυσίδα.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της Ανθρώπινης Αλυσίδας είχε η Συνοποσπονδία «Sortir du nucleaire» (Κατάργηση των πυρηνικών), που συγκεντρώνει 930 οικολογικές και αντιπυρηνικές ομάδες. Στην αλυσίδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Greenpeace το κόμμα Οικολόγοι – Πράσινοι με την υποψήφιά τους για τις προεδρικές Εύα Ζολί (Eva Joly), καθώς και το αντικαπιταλιστικό κόμμα NPA.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook