Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και το καθεστώς έχει τον έλεγχο σχεδόν μόνο στην πρωτεύουσα. Στα δύο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αμπντούλ Φατέχ Γιούνις, σχεδόν οι περισσότερες περιοχές της χώρας δεν ελέγχονται από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, που είναι να περιοριστεί μόνο στην Τρίπολη. Όπως είπε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον Καντάφι να σταματήσει την αντίσταση στην εξέγερση αν και δεν περιμένει ότι θα τον ακούσει.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στα διεθνή ΜΜΕ, ότι το καθεστώς μοίρασε όπλα σε πολίτες, υποστηρικτές του Καντάφι, έφτιαξε οδοφράγματα και ξεκίνησε ένοπλες περιπολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι επικεφαλής του στρατού στα ανατολικά έχουν αυτομολήσει, ενώ και στρατιωτικοί στις δυτικές περιοχές έχουν αρχίσει να στρέφονται ενάντια στο καθεστώς.

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, ενώ ο γιος του Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι δεν αποκλείει έναν εμφύλιο πόλεμο. «Αυτό που περνάει το λιβυκό έθνος έχει ανοίξει την πόρτα για όλες τις επιλογές, και τώρα τα σημάδια του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης έχουν αρχίσει» είπε ο Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι στο Αλ Αραμπίγια.

«Θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία γιατί ο κόσμος δεν έχει μέλλον εκτός αν συμφωνήσουν μαζί σε ένα νέο πρόγραμμα», προειδοποίησε ο γιος του Καντάφι τους διαδηλωτές.

Ομόφωνη απόφαση για εμπάργκο όπλων και αυστηρές κυρώσεις

Σε μαραθώνια σύσκεψη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε κυρώσεις στη Λιβύη, περιλαμβανομένων αυστηρού εμπάργκο όπλων, του “παγώματος” πόρων του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, συγγενών του και στελεχών της κυβέρνησής του, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στα ίδια πρόσωπα καθώς και την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη των ιδίων για δολοφονίες αμάχων στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων που διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες.

Δείτε το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις αφορούν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, και στελέχη του στενού του κύκλου και της κυβέρνησής του.

Το ΣΑ ψήφισε 15-0 υπέρ της απόφασης, η οποία αναφέρεται ρητώς στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων κι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Το ζήτημα της παραπομπής στο ΔΠΔ των “εκτεταμένων και συστηματικών” επιθέσεων εναντίον αμάχων, που το ΣΑ του ΟΗΕ θεωρεί ότι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκάλεσε διενέξεις νωρίτερα, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου να εκφράζουν επιφυλάξεις, κάτι που καθυστέρησε την διαδικασία. Διπλωμάτες επισήμαναν ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ήταν να συμπεριληφθεί στο κείμενο η παραπομπή στο ΔΠΔ, αλλά χωρίς να αναφέρεται ότι η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον “άμεσο τερματισμό της βίας και τη λήψη μέτρων για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού” στη Λιβύη. Καλεί τις λιβυκές αρχές να ενεργήσουν “με αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” και να διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στη χώρα.

Καλεί επίσης να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί “σε όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης”, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων και διευκολύνσεις όσον αφορά την αναχώρησή τους.

Ο ΟΗΕ θα αναλάβει άμεσα και αναγκαία μέτρα για να “αποτρέψει την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη όπλων και σχετικού υλικού όλων των τύπων, περιλαμβανομένων πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων κι εξοπλισμού”. Στη Λιβύη θα απαγορευτεί να εισάγει οποιασδήποτε μορφής οπλισμό κι όλα τα μέλη του Οργανισμού θα κληθούν να εμποδίσουν υπηκόους τους να εξαγάγουν οπλισμό στη Λιβύη.


real.gr