Ακόμα και με αποχώρηση από τη Συνθήκη του Σένγκεν απειλεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, απαιτώντας μια ριζική αναθεώρηση της Συνθήκης και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

«Η Συνθήκη του Σένγκεν δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή για τη Συνθήκη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που θέσαμε σε εφαρμογή για το ευρώ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να επιτεθεί κατά τεχνοκρατών και … δικαστών, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής στα χέρια τους»!

Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, στην παρούσα φάση και μεσούσης της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, «αν η Ευρώπη δεν ελέγξει τις εισόδους στο έδαφός της, δεν θα μπορεί πλέον να υποδέχεται αξιοπρεπώς αυτούς που καταφθάνουν, δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο αίτημα της ενσωμάτωσης εκείνων που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, και δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει την κοινωνική της προστασία»!

Απαίτησε μάλιστα να υπάρξει μια τέτοια μεταρρύθμιση στη Συνθήκη ώστε να επιτρέπει την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων κατά κάθε κράτους μέλους της Συνθήκης «που δεν τηρεί του όρους της συνθήκης, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» και κατέληξε … προειδοποιώντας πως εάν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, δεν θα έχει υπάρξει καμία σοβαρή πρόοδος προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης της Συνθήκης, τότε «η Γαλλία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στις Συμφωνίες του Σένγκεν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις»!

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook