Τις τελευταίες κρίσιμες στροφές που οδηγούν στην τελική ευθεία διανύει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ καθώς την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας επι ΝΔ Μανώλης Κοντοπυράκης ενώ την ερχόμενη εβδομάδα – που είναι και η τελευταία - θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις υπουργών μεταξύ των οποίων και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου οι χειρισμοί του οποίου – ως υπουργού Οικονομικών – είναι το βασικό αντικείμενο της έρευνας.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το υλικό που έχει εως τώρα συγκεντρώσει η επιτροπή, δηλαδή οι καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων και το πλούσιο υλικό που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία του Οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, γέρνει συντριπτικά κατά του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του προϊσταμένου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Για τον λόγο αυτό, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο κυρίως ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας αναμένει με αγωνία την έλευση στην Βουλή του κ. Κοντοπυράκη. Στην ουσία θεωρούν ότι με τον συγκεκριμένο μάρτυρα θα μπορέσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να μεταφέρουν αποκλειστικά την ευθύνη του υπέρογκου ελλείμματος, λόγω του οποίοι οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ, στην ΝΔ.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντοπυράκης φέρεται αποφασισμένος να προσκομίσει στα μέλη της επιτροπής έγγραφα που «καίνε» τον διάδοχό του και τα οποία δεν έχουν δει εως σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Τα “χαρτιά” που καίνε

Περαν τούτων, μεταξύ των μελών επικρατεί έντονος προβληματισμός και για μια σειρά εγγράφων – επιστολών από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, εκλεκτού του κ. Παπακωνσταντίνου καθώς αυτός τον επέβαλε στην συγκεκριμένη θέση, τα οποία φανερώνουν δύο καταλυτικές πτυχές της υπόθεσης:
- «Καθοδήγηση» από υψηλόβαθμα στελέχη της Eurostat προκειμένου να αυξήσει το έλλειμμα με δαπάνες οι οποίες δεν ήταν υποχρεωτικό να συμπεριληφθούν
- Μηχανορραφίες προκειμένου να φιμωθούν και να εκδιωχθούν όσοι στην ΕΛΣΤΑΤ αντιλήφθηκαν το «μαγείρεμα» των στοιχείων.
Ειδικότερα, στις 8.10.2010 ο πρόεδρος της Eurostat Walter Radermacher στέλνει ηλεκτρονική επιστολή στον κ. Γεωργίου σχετικά με τα swap της Goldman Sachs. Στο κείμενο περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η πρόταση της eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση προς τα επάνω του ελληνικού χρέους και συνεπώς του ελλείμματος για κάθε έτος από το 2001 και μετά. Της επιστολής του Radermacher έχει προηγηθεί αυτή του κ. Olli Rehn προς τον κ. Παπακωνσταντίνου για το ίδιο θέμα.

Μα παρόμοιο τρόπο οι επικεφαλείς της Eurostat επιμένουν να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του ελλείμματος και οι δαπάνες 17 ΔΕΚΟ. Τελικά ο κ. Γεωργίου αποδέχεται δίχως αντίσταση τις απαιτήσεις των ευρωπαίων αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμπεριλαμβάνουν παρόμοια στοιχεία στους υπολογισμούς των εθνικών τους δαπανών.

Αντιθέτως, αρκετά μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των οποίων και ο τότε αντιπρόεδρος Νίκος Λογοθέτης, αντιλαμβανόμενοι τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την χώρα η συγκεκριμένη μεθοδολογία επιχείρησαν να «συγκρατήσουν» τον προϊστάμενό τους και να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Τι κατάφεραν; Τα όσα ακολούθησαν και αποτυπώνονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Γεωργίου είναι ενδεικτικά. Αναλυτικά, μετα από πρόταση του κ. Γεωργίου ο κ. Snorrason «σύνδεσμος» μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ στέλνει στις 11.10.2010 συμβουλευτική επιστολή με όλες τις αλλαγές του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να καταργηθούν οι αρμοδιότητες όλων των στελεχών εκτός του προέδρου. Δηλαδή, τον «έξυπνο» τρόπο με τον οποίο θα απαλλαγεί από την «ενοχλητική» παρουσία όλων όσων επιθυμούσαν να καταγραφεί η πραγματική εικόνα του ελλείμματος. Μέτα από 5 ημέρες ο κ. Γεωργίου στέλνει άλλη επιστολή προς τον επικεφαλής της τρόικα Πολ Τόμσεν, προκειμένου να του επισημάνει την άμεση ανάγκη αλλαγής του νόμου λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ!

Το αίτημα στον Τόμσεν για παρέμβαση

Στην ουσία ο πρόεδρος της στατιστικής Αρχής ζητούσε με έμμεσο τρόπο την παρέμβαση του κ. Τόμσεν ώστε να γίνει αποδεκτή χωρίς καμία αλλαγή η προτεινόμενη τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε να απαλλαγεί από την παρουσία ορισμένων μελών όπως της κυρίας Ζωής Γεωργαντά και του κ. Νίκου Λογοθέτη.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν καταγγείλει τόσο τον κ. Γεωργίου όσο και τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι τεχνηέντως «φούσκωσαν» το έλλειμμα προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο κ. Γεωργίου απευθύνεται στον «Dear Poul…», και μεταξύ άλλων αναφέρει «Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο» και καταλήγει με τον γνωστό τρόπο σε ανάλογες περιστάσεις «with my best regards, Andreas».
Τελικά ο νόμος ψηφίστηκε στην Βουλή λίγες εβδομάδες μετά...