Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 28 Μαρτίου ο υπουργός ενέργειας και υδάτων του Ισραήλ Uzi Landau, προκειμένου να εκπρσωπήσει την κυβέρνηση του για την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για τον ηλεκτρισμό και για το φυσικό αέριο.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για τους πιθανους τρόπους μεταφοράς ποσοτήτων αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας αλλά ακόμη και για πιθανή συνεργασία και στην έρευνα των κοιτασμάτων.

Το Τελ Αβίβ δεν εχει ξεκαθαρίσει ακόμη απολύτως ποιά θα είναι η στρατηγική του , αν δηλαδή θα επιλέξει τη διαμετακόμιση με LNG μέσω τάνκερς , μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ή αν θα συνδυάσει και τα δύο, φιλοδοξεί όμως να είναι ο ενναλακτικός δρόμος προς την Ευρώπη που δεν θέλει να τροφοδοτείται μόνο με το ρώσικο και αζέρικο αέριο.

«Η Ελλάδα, οφείλει να θωρακίσει τα συμφέροντά της που επί του παρόντος ευθυγραμμίζονται με αυτά της Κύπρου και του Ισραήλ, (μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, πχ. Αίγυπτος), θέτοντας στο περιθώριο αυτούς που επιχειρούν να αποτρέψουν ευρύτερες συνέργειες και να αποθαρρύνουν επενδυτές να προσανατολιστούν προς τους υδρογονάνθρακες της περιοχής,όπως πχ η Τουρκία» δηλώνει στo real gr, o Κωνσταντινος Φίλης, πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής του κέντρου σε θέματα Ρωσίας,Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε κόμβο διαμετακόμισης αερίου που δεν θα είναι ρωσικό, δεν θα διέρχεται ρωσικής επικράτειας και θα παρακάμπτει την Τουρκία. Έτσι δίνεται λύση στο δίλημμα της Ευρώπης: ρωσικό αέριο ή άεριο από άλλες πηγές με την Τουρκία εξελισσόμενη σε ενεργειακό πνεύμονα της Ευρώπης.

«Η αδήριτη ανάγκη της ΕΕ για διαφοροποίηση προμηθευτών με εναλλαγή των ενεργειακών οδών, σε μία συγκυρία όπου το φυσικό αέριο ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο κυρίως λόγω της αποκοπής από την πυρηνική ενέργεια, μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετηθεί από τα ευρήματα στην ΝΑ Μεσόγειο, αν αυτά επιβεβαιωθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά θα αναζητήσει υπεύθυνους, αξιόπιστους και προβλέψιμους εταίρους με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ κάλλιστα να λογίζονται ως τέτοιο» τονίζει ο κ.Φίλης.

Τέλη του 2012 ευελπιστούν οι Ελληνες εμπειρογνώμονες οτι θα έχουν μπει τα πρώτα γεωτρύπανα στις περιοχές στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμούς για σεισμικές έρευνες και για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον απο διεθνείς εταιρείες.

Το γεγονός οτι θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές και αν αλλάξει η κυβέρνηση φαίνεται οτι δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την εφαρμογή του προγράμματος αφού τα δύο μεγάλα κόμματα εχουν συμφωνήσει στην στρατηγική ενώ ενημερωμένος και σύμφωνος είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιαννης Μανιάτης εχει σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου ενω είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook