Μία από τις σημαντικότερες ουσίες που κυκλοφορούν στον οργανισμό μας είναι η σεροτονίνη, αφού είναι ο ισχυρότερος νευροδιαβιβαστής τους σώματος μας! Χημική ουσία, η οποία έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και που έχει σαν αποτέλεσμα την \’\’πεσμένη\’\’ διάθεση των περισσότερων.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η ελλειπής πρόσληψη τρυπτοφάνης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αυπνία και ανησυχία, μειωμένη κριτική ικανότητα ακόμα και βία.

Η σεροτονίνη παράγεται μέσα στο σώμα μας από το απαραίτητο αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη και που το λαμβάνουμε μόνο μέσω της τροφής μας. Η πηγή της τρυπτοφάνης είναι τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί και αυγά.

Η σεροτονίνη επίσης μπορεί να εξηγήσει τις λιγούρες που εμφανίζονται για κατανάλωση γλυκών και αμυλούχων τροφών. Ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες οδηγεί σε έκκριση ινσουλίνης, η οποία βοηθά στην ταχύτερη διείσδυση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, άρα καλύπτεται ταχύτερα η ανάγκη του οργανισμού για σεροτονίνη, με αποτέλεσμα να καταφέρει το άτομο να καταπραΰνει τα συναισθήματα και την κακή διάθεση του.

Γι\’ αυτό είναι σημαντικό να συνυπάρχουν στο ίδιο γεύμα οι υδατάνθρακες αλλά και οι πρωτεΐνες. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα που στην προσπάθεια τους να χάσουν τα περιττά κιλά τους, καταλήγουν σε αποκλεισμό των υδατανθρακούχων τροφών. Μία από τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής τους είναι και η κακή διάθεση.

Τα άτομα που ακολουθούν αντικαταθλιπτική αγωγή υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν το λεγόμενο \’\’σύνδρομο σεροτονίνης\’\’ λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης της στον οργανισμό τους ειδικά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη, αποπροσανατολισμό, σπασμούς, κράμπες και αυξημένη αίσθηση ζέστης. Οπότε προσοχή σε οποιοδήποτε σύμπτωμα και μην καταφεύγετε σε υπερβολές.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές, πέρα από τις κακές διατροφικές συνήθειες, είναι η υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η έλλειψη ύπνου και οι καταστάσεις στρες, προβλήματα στην πέψη και ορμονικές διαταραχές, γενετικές καταστάσεις, η φυσική κατάσταση και ορισμένα προβλήματα υγείας.

Αν νιώθετε την διάθεση σας περασμένη, μπορείτε να αρχίσετε τις αλλαγές από την διατροφή σας ώστε να αποκτήσετε περισσότερη από την πανίσχυρη \’\’Αμαζόνα\’\’

• Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα σας παρέχει επάρκεια θρεπτικών συστατικών, ειδικά όσο αφορά τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

• Προσπαθήστε να διατηρήσετε μία καλή ευγλυκαιμική κατάσταση, με την πρόσληψη επαρκής ποσότητας φυτικών ινών στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας

• Καταναλώστε συχνότερα ψάρια, κοτόπουλο, όσπρια, δημητριακά ολικής, μπανάνες, αυγά και ξηρούς καρπούς

• Αποφύγετε τις υπερβολές στην κατανάλωση αλκοόλ

• Μετριάστε την προσλαμβανόμενη ποσότητα καφεΐνης

• Προσπαθήστε να κοιμηθείτε αρκετά και να κάνετε ήρεμο και ποιοτικό ύπνο

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook