Δεκατρείς ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες πέντε κρατών – μελών της Ευρωπαικής Ένωσης αποφάσισαν να οργανωθούν στο θέμα της προάσπισης των συμφερόντων του κλάδου έναντι των αγροτικών πολιτικών της Ε.Ε. η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει τους ελαιοπαραγωγούς ως «φτωχούς συγγενείς».

Οι Ευρωπαίοι ελαιοπαραγωγοί εδώ και καιρό παραπονιούνται ότι η φωνή τους δεν εισακούεται στις Βρυξέλλες, ίσως και λόγω της περιορισμένης σχετικά γεωγραφικής εξάπλωσης της ελιάς.

Προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση συγκροτήθηκε το «Ευρωπαικό Φόρουμ των Ελαιοπαραγωγικών Περιφερειών» με στόχο να υπερασπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα στρατηγικά συμφέροντα του κλάδου και να στηρίξει την ελαιοπαραγωγή στις περιφέρειες που συμμετέχουν, οι οποίες στην ουσία φιλοξενούν πάνω από τους μισούς ελαιώνες της Ευρώπης.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν οι εξής Περιφέρειες :

Κρήτη και Στερεά Ελλάδα (Ελλάδα).
Dubrovnik-Neretva και Istria (Κροατία)
Andalusia και Catalonia (Ισπανία),
Corsica, Langedoc-Roussillon, Provence-Cote d’Azur-Alpes and Rhone-Alpes (Γαλλία),
Emilia Romagna, Puglia and Tuscany (Ιταλία).

Οι εργασίες του Φόρουμ, η πρώτη συνάντηση του οποίου έγινε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Κλάρα Αγκιλέρα, υπουργό Γεωργίας της Ανδαλουσίας, έχουν ως κύριο στόχο να επηρεάσουν τις πολιτικές της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα θα προωθήσει στρατηγικές συνεργασίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τον καταναλωτή, που θα εστιάζουν στην αποδοτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της παραγωγής.

Μάλιστα θα δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο τιμών και κόστους παραγωγής, για να ασκεί πίεση για την ενεργοποίηση των μηχανισμών ρύθμισης των τιμών και την αναγνώριση των κρίσεων. Ακόμη θα ζητηθεί να επικαιροποιηθεί ο μηχανισμός της αποθεματοποίησης.

Επιπλέον, το Φόρουμ θα συντονίζει δράσεις προώθησης και μάρκετινγκ για την προβολή του ελαιολάδου ως ενός υγιεινού προϊόντος. Τέλος θα ζητηθεί η εκπόνηση εθνικών προγραμμάτων στήριξης, συγχρηματοδοτούμενων με ευρωπαϊκούς πόρους, σαν κι αυτά που εφαρμόζονται σε άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές δυσκολίες, όπως οι ξηροί καρποί.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ εντοπίστηκαν και δόθηκε η προτεραιότητα σε μια σειρά που περιλαμβάνουν την επείγουσα προστασία του ελαιώνα, την ενθάρρυνση μηχανισμών συντονισμού μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών και τη βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας και των διαδικασιών εκβιομηχάνισης και εμπορευματοποίησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook