Έκκληση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) να μην παρεμποδίσει την μεταφορά των νωπών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης μέσω των πλοίων στην εσωτερική αλλά και στην διεθνή αγορά απεύθυναν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, αλλά και οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Όπως είναι γνωστό η διοίκηση της ΠΝΟ προσανατολίζεται στο άμεσο χρονικό διάστημα να προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις γεγονός που θα επιφέρει αναπόφευκτα τεράστια οικονομική ζημιά στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης σε περίπτωση που παρεμποδιστεί η μεταφορά των κηπευτικών προϊόντων στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, και οι εκπρόσωποι των αγροτών της Ιεράπετρας και της Βιάννου.

Στην επιστολή που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Ανάπτυξης- Ανταγωνιστικότητας-Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, γίνεται έκκληση στην ΠΝΟ να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την μεταφορά των Κρητικών αγροτικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης έχει ως εξής:

«Η επικείμενη απεργία από την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) θα δημιουργήσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα στην οικονομία της Κρήτης και όχι μόνο. Ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας παραγωγής θα πληγεί για ακόμα μια φορά, την στιγμή που οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της σοδειάς και κατ’ επέκταση του εισοδήματος τους.

Να σημειώσω ακόμα ότι πολλά από τα κρητικά προϊόντα είναι ευπαθή και τροφοδοτούν μεγάλα τμήματα της Ελληνικής περιφέρειας, όπως και αγορές του εξωτερικού. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απώλεια αγορών είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό της χώρας είναι μια οδυνηρή συνέπεια. Ακόμα πιο οδυνηρή είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας και της Κρήτης απέναντι στις αγορές, τη στιγμή που η αποκατάσταση της αποτελεί βασική μας προτεραιότητα

Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και κινητοποιήσεις στο χώρο των θαλασσίων μεταφορών θα επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στον τουριστικό τομέα.

Για τους λόγους αυτούς κάνουμε έκκληση στην διοίκηση της ΠΝΟ να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την μεταφορά των Κρητικών αγροτικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Οι συνέπειες από ανάλογες κινητοποιήσεις στο παρελθόν υπήρξαν ολέθριες για τη τοπική οικονομία και δεν είναι σήμερα η ώρα για να τις υποστεί ξανά».

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ανέφερε ότι η παρεμπόδιση μεταφοράς των νωπών-ευπαθών αγροτικών προϊόντων στις υπόλοιπες αγορές εκτός Κρήτης, θα σημάνει την οικονομική καταστροφή για τους αγρότες, και για αυτό η ΠΝΟ θα πρέπει να εξαιρέσει το μεταφορικό έργο των κηπευτικών από το νησί μας.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων στις υπόλοιπες αγορές.