Τον τρόπο υποστήριξης του Δήμου Φαιστού προς τον Πρωτογενή Τομέα παρουσίασε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, η Δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημάρχου Φαιστού, συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, Αγρότες, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και άλλοι. Η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αφού στη σύσκεψη συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των προσκεκλημένων φορέων κι εκπροσώπων.

Θέτοντας το πλαίσιο συζήτησης, αλλά και δράσης η δήμαρχος Φαιστού, έδωσε έμφαση στη συνολική προβολή των προϊόντων του Δήμου καθώς και των προϊόντων του Πρωτογενούς Τομέα.

Η Δήμαρχος παράλληλα τόνισε πως ο Δήμος Φαιστού κάνει όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων. Η Δήμαρχος ανέφερε επίσης ο πως ο Δήμος έχει ήδη διαθέσει και πρόκειται να διαθέσει μελλοντικά χώρο για συνολική προβολή τοπικών και αγροτικών προϊόντων σε όσες εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία του. Αναφορά έκανε επιπρόσθετα η Δήμαρχος στην Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, στους Βώρους για την οποία επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της.

Τις βάσεις για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής λίστας παραγωγών, έθεσε παράλληλα η δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη, τονίζοντας πως ο Δήμος είναι διατεθειμένος να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό αρχείο, που μπορεί να προσαρτιστεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να συνδέει απ’ ευθείας τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Η κ. Πετρακογιώργη ανέφερε παράλληλα πως μπορούν όλοι οι παραγωγοί να καταγραφούν στη συγκεκριμένη λίστα και να υλοποιείται μια ενιαία διαδικασία προβολής των προϊόντων.

Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν οι παραβρισκόμενοι, θεωρώντας πως είναι μια πρόταση, η οποία μπορεί να προχωρήσει. Οι εκπρόσωποι φορέων υποστήριξαν πως για την τόνωση του Πρωτογενούς Τομέα, εκτός από την ενεργοποίηση του Δήμου, απαιτούνται ουσιαστικές δράσεις σε Περιφερειακό Επίπεδο, αλλά και μια γενικότερη κεντρική Αγροτική Πολιτική.

Παραγωγοί και εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνεταιρισμών, συμφώνησαν στο γεγονός ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο ενεργοποίησης, αλλά και το λεγόμενο «καλάθι» με προϊόντα του Δήμου ή ακόμα καλύτερα της Μέσαρας.

Σε σχέση με το λεγόμενο «κίνημα της πατατάς» οι παραγωγοί είπαν πως δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για όλα τα κηπευτικά προϊόντα και ειδικότερα για τα ευπαθή. Παρ’ όλα αυτά διατυπώθηκε η άποψη πως είναι εφικτό να υλοποιηθούν ορισμένες δράσεις αναφορικά με προϊόντα που μπορούν να τυποποιηθούν.

Στην καταληκτική εισήγηση της η δήμαρχος, τόνισε πως όλες οι απόψεις καταγράφτηκαν με σκοπό ο Δήμος να συλλέξει τα συμπεράσματα, αλλά και να προωθήσει εκ νέου συναντήσεις για την προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Η Δήμαρχος υποστήριξε επίσης πως στόχος είναι οι θεματικές να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο, αλλά και να προγραμματιστούν νέες θεματικές συναντήσεις.

Η κ. Πετρακογιώργη τόνισε παράλληλα το γεγονός, πως ο Δήμος διαρκώς δίνει «βήμα» προβολής και προώθησης στα τοπικά προϊόντα, προαναγγέλλοντας τη δυνατότητα ελεύθερης συμμετοχής ξανά σε εκδηλώσεις όπως το Matala Festival 2012, Τη Γιορτή Νερού 2012, αλλά και σε εκθέσεις πανελλήνιου χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook