Απεβίωσε την Κυριακή σε νοσοκομείο της Άγκυρας, σε ηλικία 85 ετών, ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν.
Υπήρξε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα (1996-1997), στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος της Ευημερίας, του οποίου ηγείτο, με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Ο Ερμπακάν ηγήθηκε ή ενέπνευσε μία σειρά ισλαμιστικών κομμάτων, τα οποία απαγορεύτηκαν στη συνέχεια από τις Αρχές.
Ο Ερμπακάν ηγήθηκε στη δεκαετία του 1970 του Κόμματος Εθνικής Τάξης, το οποίο απαγορεύτηκε το 1971.

Ακολούθησε το 1972 το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας, υπό τον Ερμπακάν και πάλι, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά την εισβολή στην Κύπρο.

Μετά το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας απαγορεύτηκε για να το διαδεχτεί το 1983 το Κόμμα της Ευημερίας, από τις στάχτες του οποίου ξεπήδησε το 1998 το Κόμμα της Αρετής και στη συνέχεια το Κόμμα της Ευτυχίας (2001).

Δικαστήριο της Άγκυρας έθεσε το 2008 τον πρώην πρωθυπουργό υπό κατ' οίκον περιορισμό για 11 μήνες επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να υπεξαιρέσει από το κράτος εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Ερμπακάν είχαν απαγγελθεί το 2002, αφού προηγουμένως το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο τη λειτουργία του Κόμματος της Ευημερίας, με την αιτιολογία ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

in.gr