Μπροστά στις τηλεοράσεις τους στήνονταν κάθε Παρασκευή απόγευμα οι κάτοικοι επαρχίας της Κεντρικής Κίνας προκειμένου να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική εκπομπή «Συνεντεύξεις πριν από την Εκτέλεση».

Η ρεπόρτερ του σόου παίρνει συνεντεύξεις από καταδικασμένους σε θάνατο φυλακισμένους, λίγο πριν εκείνοι εκτελεστούν. Η εκπομπή μεταδίδεται τα πέντε τελευταία χρόνια, ενώ κόπηκε ξαφνικά την Παρασκευή. Κάθε Δευτέρα πρωί, η Ding Yu και η ομάδα της μελετούν προκειμένου να βρουν υποθέσεις ώστε να προβάλουν στην εκπομπή τους.

Έπρεπε να βιαστούν, καθώς πολλοί φυλακισμένοι εκτελούνταν μέσα σε επτά μέρες από την καταδίκη τους. Αν και στα μάτια των Δυτικών, μπορεί η εκπομπή να φαντάζει αποτρόπαια, ωστόσο η Ding διαφωνεί: Κάποιοι επιθυμούν πραγματικά να ακουστούν. Μερικοί εγκληματίες που πήρα συνέντευξη μου είπα: ‘είμαι πολύ χαρούμενος. Σου είπα τόσα πράγματα που είχα στην καρδιά μου, στη φυλακή ποτέ δεν υπήρξε ένας άνθρωπος να μιλήσω’».

Το «Συνεντεύξεις πριν από την Εκτέλεση» μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου του 2006 και η Ding έπαιρνε συνέντευξη από έναν θανατοποινίτη κάθε εβδομάδα, ώσπου ελήφθη η απόφαση να κοπεί η εκπομπή της. Η κίνηση αυτή ακολουθεί ύστερα από μια σειρά αναφορών που έγιναν από ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο BBC απόψε και μελλοντικά στο PBS International.

Η δημοσιογράφος έχει πάρει περισσότερες από 200 συνεντεύξεις ενώ έχει καθιερωθεί να αποκαλείται \”Η πεντάμορφη με τα τέρατα\”. Αν και τους λυπάται δεν αισθάνεται λυπημένη για την εκτέλεσή τους, όπως λέει η Ding. Η εκπομπή ήταν στο top 10 της ακροαματικότητας στην επαρχία, καθώς σε σύνολο 100 εκατ. κατοίκων, την έβλεπαν τα 40 εκατομμύρια.

real.gr BBC NEWS

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook