Περίπου 1.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα στον τοκετό ή από επιπλοκές σχετικές με την εγκυμοσύνη που μπορούν να προληφθούν, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η Kara Blackburn, δήλωσε ότι παγκοσμίως, οποιαδήποτε στιγμή, το 15% των κυήσεων περιέχουν τον κίνδυνο δυνητικά μοιραίας επιπλοκής και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική γυναικολογική φροντίδα είτε ζουν στο Σύδνεϋ, είτε στο Πορτ ο Πρενς είτε στη Μογκαντίσου. Πρόσθεσε ότι η πρόσβαση θα πρέπει να είναι ίδια είτε σε σύγχρονο νοσοκομείο μεγάλης πόλης είτε σε ζώνη πολέμου είτε σε κατάλυμα μετά από σεισμό.

Έκθεση με τίτλο «Μητρική θνησιμότητα, μια κρίση που μπορεί να προληφθεί», που δημοσιεύτηκε στη Γενεύη, δείχνει πως η επείγουσα γυναικολογική φροντίδα που παρέχεται σε ανθρωπιστικές κρίσεις από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μπορεί να σώσει ζωές.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η λύση βρίσκεται στην πραγματοποίηση προγραμμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις γυναικολογικές επιπλοκές, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού και την πρόσβαση σε κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν γυναικολογική φροντίδα σε σχεδόν 30 χώρες.

iatronet.gr