Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την στήριξη των αγροτών με γενναία μέτρα επισημαίνει ο τομέας αγροτικού Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με αφορμή την επίσκεψη στο νομό του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Ο τομέας αγροτικού δίνει έμφαση σε αυτή τη φάση στα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως οι άτοκες χρηματοδοτήσεις, η αναμπέλωση και τα σχέδια βελτίωσης.

Πιο αναλυτικά οι θέσεις του τομέα αγροτικού Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι οι εξής:

"-Άτοκες χρηματοδοτήσεις. Πραγματική στήριξη των αγροτο-κτηνοτρόφων με άτοκη χρηματοδότηση στους ιδίους μέσω της ΑΤΕ και όχι μέσω των ενώσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας, χωρίς να είμαστε αντίθετοι στην άτοκη δανειοδότηση των ενώσεων για την απορρόφηση και την αποπληρωμή του ελαιόλαδου. Με αυτή τη μεταρρύθμιση θα επωφεληθούν και οι κτηνοτρόφοι που αυτή τη στιγμή οικονομικά αιμορραγούν και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ζωοτροφές.

Αναμπέλωση: -Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα της αναμπέλωσης για τη διάσωση της αμπελουργίας .Παρά την εύλογη αγωνία των αγροτών που έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 60% δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση πέρα από υποσχέσεις που δυστυχώς δεν καλλιεργούνται και δεν αποδίδουν καρπούς.

Αν κ. Υπουργέ πραγματικά είστε υποστηρικτής της ισόρροπης ανάπτυξης καθώς η γεωργία είναι η κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή ανάπτυξη όπως πρόσφατα αναφέρατε στο Συμβούλιο Υπουργών της ευρωπαϊκής ένωσης, αν από κάπου πρέπει να ξεκινήσετε για να υλοποιήσετε αυτό το στόχο είναι η αναμπέλωση.

-Σχέδια βελτίωσης: Το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής » αν και φιλόδοξο αδικεί εξ αρχής την Κρήτη παρά και τις νέες διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου για αύξηση της χρηματοδότησης. Από τα 500 εκ ευρώ η Κρήτη παίρνει μόνο 30 εκ ευρώ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πολλά μεμπτά στοιχεία που αποτελούν τροχοπέδη στην αξιοποίηση του προγράμματος όπως μεταξύ άλλων τα κενά στο σύστημα της βαθμολόγησης, δεν ισχύει η αρχή της αποκέντρωσης στην παρακολούθηση του φακέλου και τέλος δεν επαρκεί η δίμηνη προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων από τους ενδιαφερομένους, που λήγει στις 18 Απριλίου του τρέχοντος έτους."