Ένα πρωτοφανές μηνιαίο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους, ύψους 231,7 δισ. δολαρίων, κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα στην Ουάσινγκτον το υπουργείο Οικονομικών.

Η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του μηνός Φεβρουαρίου-που παραδοσιακά είναι ελλειμματικός-διευρύνθηκε από τις μεγαλύτερες, εν σχέσει προς τις προηγούμενες χρονιές, επιστροφές υπερβαλλόντων παρακρατηθέντων φόρων εξαιτίας του φετινού δίσεκτου έτους, εξήγησε το υπουργείο.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2011, με 222,5 δισ. δολάρια. Οι οικονομικοί αναλυτές, εν γένει, ανέμεναν να ξεπερασθεί το επίπεδο αυτό φέτος.

Το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, που παρακρατεί τους φόρους εισοδήματος από την πηγή, παραδοσιακά οφείλει να επιστρέψει την υπερβάλλουσα παρακράτηση, που έχει προεισπράξει στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου.

Στα λογιστικά του, η καταβολή των επιστροφών από τις παρακρατήσεις αφαιρείται από τα κάθε λογής έσοδα, γεγονός που εξηγεί ότι αυτά υποχώρησαν κατά 7%, εν σχέσει προς τον ίδιον μήνα το περασμένο έτος – στα 103,4 δισ. δολάρια. Οι δαπάνες, από την άλλη πλευρά, παρέμειναν πιο σταθερές, σημειώνοντας μία αύξηση μόλις 1%, στα 335,1 δισ. δολάρια.

Για τους πέντε πρώτους μήνες χρήσης του νέου οικονομικού έτους (που στις ΗΠΑ ξεκινά την 1η Οκτωβρίου), το έλλειμμα ανέρχεται στα 580,8 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 9% το 2011-12 εν σχέσει προς το 2010-11. Ο Λευκός Οίκος προβλέπει στο σύνολο του οικονομικού έτους μία διεύρυνση του ομοσπονδιακού χρέους στο 1,330 τρισ. δολάρια, στο 8,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,297 τρισ. δολάρια κατά την περσινή χρήση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook