Απαντήσεις σε δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε προς το Κιργιστάν έδωσε ο Λίον Πανέτα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι ο Αμερικανός υπαξιωματικός ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε 16 Αφγανούς άμαχους την Κυριακή, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν αποδειχθεί η ενοχή του.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι ο υπαξιωματικός θα δικαστεί βάσει του στρατιωτικού δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο προβλέπει την επιβολή της ποινής του θανάτου για τέτοιες περιπτώσεις.

Πάντως, ο Πανέτα τόνισε ότι το περιστατικό είναι μεμονωμένο και δε θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς για την συντεταγμένη αποχώρηση των Αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων ως τα τέλη του 2014.

«Ο πόλεμος είναι κόλαση. Αυτού του είδους τα συμβάντα και τα περιστατικά θα συμβαίνουν, συνέβησαν σε κάθε πόλεμο. Είναι τρομερά γεγονότα. Αυτό δεν είναι το πρώτο τέτοιο γεγονός, και πιθανώς δεν θα είναι το τελευταίο. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτά τα γεγονότα να υποσκάψουν τη στρατηγική μας ή την αποστολή που έχουμε αναλάβει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Σε ερώτηση αναφορικά με την επιβολή της θανατικής ποινής ο Πανέτα, απάντησε: «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ενδεχόμενο».

Συνεχίζοντας είπε: «Βγήκε νωρίς το πρωί και πήγε σε αυτά τα σπίτια και πυροβόλησε αυτές τις οικογένειες. Και κατόπιν, κάποια στιγμή, επέστρεψε στην προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων και βασικά παραδόθηκε, είπε σε ανθρώπους τι συνέβη. Νομίζω ότι όταν κοιτάει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα, γίνεται σαφές ότι αυτού του είδους τα γεγονότα είναι μεμονωμένα και δεν αντανακλούν αυτό που αληθινά συμβαίνει στο Αφγανιστάν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook