Στην εκτέλεση περίπου 670 ανθρώπων προχώρησαν μέσα στο 2011 οι Αρχές του Ιράν, σύμφωνα με έκθεση ενός ερευνητή του Ο.Η.Ε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, Άχμεντ Σαχίντ, ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των συνθηκών του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ειδικά σε βάρος μειονοτήτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και ομοφυλοφίλων.

Ο Σαχίντ παρέδωσε την πρώτη του σχετική έκθεση στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την κατάσταση στη χώρα μετά τον διορισμό του πέρυσι.

«Με μεγάλη ανησυχία αναφέρω τη σημαντική αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στο Ιράν από τις 200 στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2011 σε πάνω από 600 εκτελέσεις στα τέλη του χρόνου», εξήγησε.

Η Τεχεράνη απέρριψε το περιεχόμενό της ως μια «σύνθεση αβάσιμων κατηγοριών».

Οι αριθμοί στην έκθεση έδειξαν ότι ως την 31η Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν επίσημα 421 εκτελέσεις ενώ του αναφέρθηκαν 249 εκτελέσεις που έγιναν μυστικά από πηγές εντός κι εκτός της χώρας.

Ο Σαχίντ έλαβε εντολή να διεξάγει ειδική έρευνα πέρυσι, σε μια ψηφοφορία με οριακή πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., με την υποστήριξη δυτικών και ορισμένων λατινοαμερικάνικων και αφρικανικών κρατών.

Η Κούβα, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες τάχθηκαν εναντίον της απόφασης.

zougla.gr