Το \”πράσινο φως\” για τις πρώτες δόσεις του νέου δανείου άναψες το Eurogroup. Οι τρεις πρώτες δόσεις του νέου δανείου για εσωτερική κατανάλωση θα είναι 5,9 δις το Μάρτιο, 3,3 δις τον Απρίλιο και 4,3 δις το Μάιο. Από εκεί και μετά συνεχίζεται το κλασικό τριμηνιαίο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κλάους Ρέγκλινγκ του EFSF.

Σε ό,τι αφορά τους μικροομολογιούχους αυτοί χάνουν τα λεφτά τους, καθώς το Eurogroup απαγορεύει οποιαδήποτε διευθέτηση. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου έναντι οποιασδήποτε διευθέτησης επισημαίνοντας ότι αν η Ελλάδα προσπαθήσει να αποζημιώσει κάποιους θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. «Υπάρχουν πολλοί εκτός Ελλάδας που έχουν ελληνικά ομόλογα. Θα δημιουργηθεί πανικό» ανέφερε. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε από τις Βρυξέλλες να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη.

Στα θετικά τώρα, στο 117% εκτιμάται τώρα ότι θα φθάσει το ύψος του δημόσιου χρέους το 2020 με την επιτυχή έκβαση του PSI. Καλύτερη του αναμενόμενου η επίδοση σύμφωνα με «ραπόρτο» της Τρόικας που παρουσιάστηκε στο Eurogroup.

Στις αρχές Απριλίου η ελληνική βουλή θα νομοθετήσει ξεχωριστό λογαριασμό με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του χρέους. Πλέον, η δεύτερη δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε πολιτικά και την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί και τεχνικά από το Euro working group.

Ικανοποιημένος ο Βενιζέλος

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το σημερινό Eurogroup εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασής του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν στην μείωση του ελληνικού χρέους κατά ποσοστό 96% κι ότι παραμένει ένα 4% ομολογιούχων των οποίων οι τίτλοι δεν έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο και οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εάν δέχονται την ελληνική προσφορά ως την 23η Μαρτίου. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική προσφορά είναι εξαιρετικά δελεαστική κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανταπόκριση η οποία θα υπάρξει θα είναι σημαντική.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα ακυρώθηκαν παλαιά ομόλογα αξίας 177 δισ. ευρώ τα οποία αντικαταστάθηκαν από νέα ομόλογα αξίας 92 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί ως τις αρχές του Απριλίου από ένα χρέος 105 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ενισχυθεί με ένα ποσό το οποίο συνολικά θα ανέλθει σε 105 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες δόσεις επί τη βάσει του νέου προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι οριστικοποιήθηκε το σχήμα για τους επόμενους τρεις μήνες βάσει του οποίου η χώρα θα λάβει 5,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 5,3 δισ. ευρώ τον Μάιο. Δήλωσε επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει με το ποσό των 28,5 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά τη λήξη του.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης ότι η θεμελιώδης υποχρέωση της Ελλάδας από εδώ και στο εξής είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μέσω της τόνωσης της ρευστότητας και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε παράλληλα ότι η Ελληνική οικονομία είναι στη φάση της επανεκκίνησης και τόνισε ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την εφαρμογή του προγράμματος είτε πριν από την διεξαγωγή τους, είτε έπειτα από αυτήν.

Ερωτηθείς για το θέμα της αποζημίωσης των φυσικών προσώπων τα οποία έχουν στη διάθεσή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση αλλά και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα. Ανέφερε, τέλος, πως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ειδικό ή δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα αποπληρώνεται το Ελληνικό χρέος, αυτός θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή εντός του Απριλίου, όπως είναι η απαίτηση της Ευρωομάδας.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook