Μια νέα δημοσκόπηση φέρει τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να προηγείται – για πρώτη φορά μέχρι σήμερα στην συνεχιζόμενη προεκλογική εκστρατεία – του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα γίνει τον επόμενο μήνα• ωστόσο ο Ολάντ φέρεται και σε αυτή την έρευνα να κερδίζει στον δεύτερο γύρο.

Η δημοσκόπηση των Ifop/Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό των Europe 1/Paris Match/Public S?nat καταδεικνύει ότι ο Σαρκοζί συγκεντρώνει το 28,5% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο την 22α Απριλίου, από 27% στα τέλη του Φεβρουαρίου. Το ποσοστό του Ολάντ υποχώρησε στο 27% από το 28,5%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Όμως, σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Ολάντ αναμένεται να κερδίσει άνετα στον δεύτερο γύρο την 22α Μαΐου, με 54,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι ενός 45,5% για το Σαρκοζί. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά μίκρυνε, με τον Ολάντ να χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και το Σαρκοζί να κερδίζει δύο.

Στον πρώτο γύρο η πρόεδρος και υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν φέρεται να έρχεται τρίτη με 16% στην πρόθεση ψήφου (-1%), πριν από τον Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρο του κεντρώου MoDem που συγκεντρώνει 13% (+0,5%) και τον Ζαν-Λικ Μελενσόν, υποψήφιο του Μετώπου της Αριστεράς, ο οποίος συγκεντρώνει το 10% (+1,5%). Η Εύα Ζολί του οικολογικού EELV υποχωρεί στο 2,5% (-0,5%), ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν συγκεντρώνουν 1% έκαστος, η οικολόγος Κορίν Λεπάζ του Cap21 και η Ναταλί Αρτό του Εργατικού Αγώνα 0,5% έκαστη. Ο Φιλίπ Πουτού του LCR και ο Ζακ Σεμινάντ του κόμματος Αλληλεγγύη και Πρόοδος συγκεντρώνουν ποσοστό κατώτερο του 0,5% στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την 11η ως την 12η Μαρτίου 2012, σε ένα δείγμα 1.638 ανθρώπων 18 ετών και άνω κι εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook