Νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ περίπου) ζητεί η Κομισιόν σε έκθεση της από την Ελλάδα, για την περίοδο 2013-2014.

Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να προσδιορισθούν μέχρι τον Ιούνιο. Σε αυτό το πακέτο μέτρων είχε αναφερθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προτείνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου το συντομότερο δυνατόν.

Με τη δέσμη μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ύψους 1,5% του ΑΕΠ (4,5 δισ. ευρώ περίπου), το πρωτογενές έλλειμμα (χωρίς δηλαδή να υπολογισθούν οι δαπάνες για τόκους) προβλέπεται ότι θα μειωθεί εφέτος στο 1% του ΑΕΠ.

Ο στόχος για το 2013 και το 2014 είναι πρωτογενή πλεονάσματα 1,8% το 2013 και 4,5% το 2014. Δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να διαμορφωθεί σε 7,3% του ΑΕΠ εφέτος, 4,7% το 2013 και 2,2% το 2014.

«Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», επισημαίνεται στην έκθεση και προστίθεται πως ότι η υστέρηση γι' αυτή την περίοδο αγγίζει το 5,5% του ΑΕΠ.

«Γι' αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το Μάιο του 2012», σημειώνεται.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τα νέα μέτρα και εξετάζει περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την μεταρρύθμιση στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχίσει να χορηγείται υπό τον όρο ότι βελτιώνεται η εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται», σύμφωνα με την έκθεση.

«Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα δοκιμαστεί στους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη τρύπα για το 2013 και το 2014», τονίζει η Κομισιόν.

«Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι» σημειώνει και προσθέτει ότι «η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους.»

(in.gr)