Τα βουλγαρικά αρχεία θα δημοσιευθούν στη Wikipedia, την ελεύθερη διεθνή εγκυκλοπαίδεια στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας Μαρτίν Ιβάνοφ.

Η συνεργασία με τη Wikipedia, όπως τόνισε ο κ. Μαρτίνοφ, είναι μέρος προγράμματος εκσυγχρονισμού των βουλγαρικών αρχείων, στα οποία θα πρέπει να έχει πρόσβαση ευρύτερος κύκλος χρηστών. Η Υπηρεσία Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας είναι ο πρώτος κρατικός οργανισμός στη χώρα που προχωρά σε μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη Wikipedia.

«Είμαστε η πέμπτη Υπηρεσία Κρατικών Αρχείων που αρχίζει συνεργασία με τη Wikipedia, μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία» σημείωσε ο κ.
Ιβάνοφ.

Στόχος των κοινών πρωτοβουλιών είναι η αύξηση της ποσότητας και η βελτίωση της ποιότητας των βουλγαρικών άρθρων στην εγκυκλοπαίδεια στο διαδίκτυο.

Τα άρθρα που αφορούν τα βουλγαρικά κρατικά αρχεία στη Wikipedia θα έχουν link στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Κρατικών Αρχείων, τα οποία θα παρέχουν πρόσβαση σε έγγραφα συνολικούς μήκους 100 χιλιομέτρων, διευκρίνισε ο κ. Ιβάνοφ.

Η ψηφιοποίηση των πρωτοκόλλων του Πολίτμπιρο (Politburo) του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος αρχίζει στα τέλη Μαρτίου και οι αστυνομικοί φάκελοι πολιτικών που αφορούν την περίοδο έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 1944 (όταν το κομμουνιστικό κόμμα ανήλθε στην εξουσία) θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Υπηρεσία Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας και η Wikipedia θα συνεργαστούν επίσης για ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα, που θα είναι η δημοσιοποίηση καταλόγων με τα ονόματα ανθρώπων που πέθαναν στους Βαλκανικούς Πολέμους και τον τόπο στον οποίο έχουν ταφεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook