\”Το κλειδί για τον ανταγωνισμό στον τομέα των τροφίμων είναι η ποιότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και την υγιεινή τους. Ασφαλές θεωρείται ένα τρόφιμο το οποίο δεν θα προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή ενώ η εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της υγιεινής (HACCP) και οι συστηματικοί αυτοέλεγχοι των επιχειρήσεων, εκτός από την εγγύηση για μεγαλύτερη ασφάλεια στα παραγόμενα τρόφιμα, συμβάλλουν, στη γρηγορότερη ανταπόκριση σε πιθανά προβλήματα, στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών απωλειών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και φήμης της επιχείρησης\”.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της εσπερίδας για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο και η εταιρεία TROFOanalysis Ο.Ε. χθες το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ, με ομιλήτριες τις κτηνιάτρους του ΑΠΘ και στελέχη της εταιρείας, Αλεξάνδρα Καμηλάκη, τεχνικό διευθυντή και Μαρία Παπιδάκη, υπεύθυνη ποιότητας. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Μαργαρώνης είπε μεταξύ άλλων ότι «Στην σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία το ΕΒΕ Χανίων θέλει να είναι κοντά στις επιχειρήσεις του.

Ως νέα διοίκηση θα στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης αλλά και αυτές που αναζητάνε την ανάπτυξη και νέους τομείς δραστηριότητας.

Η συνεχείς ενημέρωση, η επιμόρφωση, οι επιχειρηματικές αποστολές, οι σύνταξη προτάσεων – θέσεων και η συλλογικότητα είναι στις προτεραιότητές μας.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια λοιπόν εντάσσεται και η εσπερίδα με θέμα «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων». Θεωρούμε ότι τα θέματα της είναι και σύγχρονα και ωφέλιμα για τους επιχειρηματίες που ασχολούνται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Για το HACCP, την ανάλυση κινδύνων στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, οι ομιλήτριες ανέφεραν ότι είναι η απάντηση στην απαίτηση για αυξημένη διασφάλιση υγιεινής στη βιομηχανία τροφίμων, είναι σύστημα προληπτικό και όχι αντιδράσεως, εστιάζεται στις ιδιαιτερότητες κάθε επιχείρησης τροφίμων δεν μπορεί να δοθεί έτοιμο για εφαρμογή από ομοειδείς επιχειρήσεις τροφίμων και δεν είναι εγγύηση.

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση σημείωσαν, οι επιχειρήσεις τροφίμων είναι υποχρεωμένες να εγκαθιστούν συστήματα διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων (σύστημα HACCP) και να εφαρμόζουν κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής. Παράλληλα, πρέπει να τεκμηριώνουν τη σωστή εφαρμογή και τήρηση των συστημάτων με συνεχείς αυτοελέγχους (εργαστηριακές αναλύσεις).

Τέλος να σημειωθεί ότι η TROFOanalysis Ο.Ε. είναι μια εταιρία παροχής υπηρεσιών στον τομέα ελέγχου τροφίμων και υδάτων και στον τομέα ανάπτυξης και υποστήριξης συστημάτων ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων (HACCP) και δραστηριοποιείται στα Χανιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook