Ο Τζέισον Ράσελ πρέπει να είναι αρκετά ικανοποιημένος με την διάδοση του βίντεο που δημιούργησε για την σύλληψη του Κόνυ. Αυτή ήταν εξάλλου και η παρότρυνσή του και ο πρωταρχικός σκοπός της φετινής εκστρατείας “Kony 2012”. Να μάθει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται το όνομα του Νο1 καταζητούμενου εγκληματία του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης.

Και το είδαν αυτό το βίντεο πάνω από 74 εκατομμύρια άνθρωποι, από διάφορους παρόχους βίντεο, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση. Και θα το δουν ακόμα περισσότεροι μέσα στις επόμενες εβδομάδες μέχρι την κορύφωση των κινητοποιήσεων μέσα στον Απρίλη.

Μεγάλη επιτυχία για ένα βίντεο και έναν σκοπό. Μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο τον Τζέισον Ράσελ που ξεκίνησε μόνος και κατέληξε να αγωνίζεται παρέα με γνωστά ονόματα του Χόλιγουντ και της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Όλα αυτά όμως γιατί έγιναν; Γιατί έπρεπε ντε και καλά να μάθουμε όλοι εμείς ποιος είναι ο Κόνυ; Μα φυσικά για να κινητοποιηθούν οι Αρχές για την σύλληψή του.

Ποιες Αρχές όμως; Σε ένα διεθνές σύστημα που ο ΟΗΕ αδυνατεί να επιβάλλει στις περισσότερες των περιπτώσεων την τάξη και οι μεγάλες δυνάμεις δρουν αυτόνομα, ποιες είναι αυτές οι Αρχές που θα συλλάβουν τον εγκληματία και θα τον φέρουν μπροστά στον Δικαστή;

Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί όλους. Γιατί είναι υπέροχη η δυναμική των media και του internet. Το να μπορούν να αναδεικνύουν ένα περιστατικό, μια σκέψη, μια ιδέα σε ένα παγκόσμιο γεγονός. Σε ένα μιντιακό γεγονός το οποίο μαθαίνουν άνθρωποι στις τέσσερις άκρες της γης.

Αλλά όσο υπέροχο κι αν είναι αυτό, τόσο επίφοβο είναι για να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η όλη κινητοποίηση για “τα κακόμοιρα παιδιά της Αφρικής” θα δώσει ένα πάτημα στις ΗΠΑ να παρέμβουν στρατιωτικά στα εδάφη της Κεντρικής Αφρικής.

Γιατί, όπως μας ενημέρωσε ο Τζέισον Ράσελ, σε πρώτη φάση οι πολιτικοί στην Αμερική αρνούνταν να επέμβουν στο ζήτημα μιας και “δεν πλήττονταν Αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή” και “δεν υπήρχε απειλή για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ”. Ύστερα από μερικά χρόνια όμως ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να στείλει μια δύναμη 100 “ειδικών” να εξετάσουν το θέμα και να βοηθήσουν τις αρχές της Ουγκάντα στην σύλληψη του εγκληματία.

Αυτοί οι ειδικοί δεν είναι στρατιωτικοί κατά τον Ομπάμα. Και όσο η παρεμβατικότητα των ΗΠΑ στην περιοχή μένει σε συμβουλευτικό επίπεδο, ο κόσμος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Γιατί τα τραύματα από τις προηγούμενες επεμβάσεις των ΗΠΑ στην υφήλιο για την σύλληψη επικίνδυνων εγκληματιών (Σαντάμ και Οσάμα) και για την επιβολή της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, είναι ακόμα νωπά.

Ας ελπίσουμε απλά ο Κόνυ να συλληφθεί από τις Αρχές τη Ουγκάντα ή κάποιας γειτονικής χώρας. Ώστε και τα 74 εκατομμύρια εκείνων που είδαν το βίντεο να πανηγυρίσουν με την συνείδησή τους ήσυχη. Ότι προώθησαν και πήραν μέρος σε έναν ευγενή σκοπό.

Για τον ίδιο σκοπό που κι εμείς γράφουμε και αναδεικνύουμε το θέμα.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook