Ένα πορνογραφικό μυθιστόρημα, που περιγράφει το «οδοιπορικό» ενός γοητευτικού κροίσου και μιας άβγαλτης φοιτήτριας στο σύμπαν του… σαδομαζοχισμού, έχει εξελιχθεί σε εκδοτικό φαινόμενο στις ΗΠΑ, καθώς έχει ξετρελάνει τις Αμερικανίδες νοικοκυρές, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Mommy Porn», δηλαδή το «Πορνό της Μαμάς».

Οι φανατικές αναγνώστριες ρομάντζων, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες ουδέποτε θα αγόραζαν ένα βιβλίο όπως το «Fifty Shades of Grey» – («Οι 50 αποχρώσεις του Γκρέι») – όπως είναι ο τίτλος του – από τα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, το διαβάζουν τα βράδια στο σπίτι τους στην ηλεκτρονική του μορφή (e-book), μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Γεγονός που εξηγεί και γιατί το βιβλίο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των e-books των «New York Times», με 250.000 πωλήσεις.

Οι εκδοτικοί κύκλοι προβλέπουν ότι σύντομα θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, με πωλήσεις αντάξιες του «Κώδικα Ντα Βίντσι».

Χθες κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η νέα έκδοση του e-book από τον εκδοτικό οίκο «Vintage Books» ενώ σε μερικές εβδομάδες θα κυκλοφορήσουν και 750.000 αντίτυπα σε συμβατική μορφή. Σε Πολιτείες στις οποίες υπάρχουν ακόμη αντίτυπα από την πρώτη έκδοσή του, το βιβλίο φιγουράρει σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα, παρά ο τολμηρό περιεχόμενό του. Η φήμη του «Fifty Shades of Grey» «θέριεψε» κυρίως μέσω των social media, καθώς οι ενθουσιασμένες αναγνώστριες το σύστησαν σε φίλες τους επειδή έκανε θαύματα στην ερωτική ζωή και «ανέστησε» πολλούς ετοιμόρροπους γάμους.

Φυσικά, δεν είναι λίγες οι αναγνώστριες, οι οποίες θεωρούν το βιβλίο υποτιμητικό για τις γυναίκες, καθώς ο ήρωας του έχει μια σχέση τύπου: δεσμά, πειθαρχία, σαδισμός, μαζοχισμός με την ηρωίδα, που σημαίνει ότι αυτός είναι ο «αφέντης» σε μια σχέση απόλυτης υποδούλωσης για το αντικείμενο του πάθους του…

Στην ερωτική λογοτεχνία, ωστόσο, τέτοιου είδους συμπεριφορές κατά κανόνα είναι αποδεκτές – ως μέρος του ερωτικού παιχνιδιού – και σίγουρα δεν φαίνεται να ενοχλούν την πλειοψηφία των φαν του βιβλίου…

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook