Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απαίτηση του Eurogroup να μην υπάρξει προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Με παρεμβάσεις τους τα κόμματα εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και ζητούν να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της για τους μικροομολογιούχους.

Ο ΛΑΟΣ κατέθεσε επείγουσα τροπολογία με την οποία ζητεί να αναλάβει το Δημόσιο την υποχρέωση αποζημίωσης των ιδιωτών που αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου πρωτογενώς αξίας έως και 100.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, Π.Μαρκάκης, Α.Ροντούλης και Α.Χρυσανθακόπουλος που υπογράφουν την τροπολογία, η μετατροπή συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από εθελοντική σε υποχρεωτική, ύστερα από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) είχε ως συνέπεια να ενταχθούν στη διαδικασία του «κουρέματος» ακόμη και φυσικά πρόσωπα.

«Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες Έλληνες πολίτες που επένδυσαν τα χρήματά τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και σήμερα βρίσκονται στην απελπιστική κατάσταση να χάνουν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεών τους» αναφέρουν.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Eurogroup και κατηγόρησε τον υπουργό για «υπαναχώρηση από ρητές δεσμεύσεις τους έναντι των ομολογιούχων» που «αφήνει έκθετο τον ίδιο και την κυβέρνηση».

Σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, που εμπιστεύτηκαν τους κόπους μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, παρακολουθούν άναυδοι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, να βρίσκονται ζημιωμένοι».

Έτσι, ρωτά τον πρωθυπουργό αν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση των ομολογιούχων ιδιωτών του ελληνικού δημοσίου και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η «πρωτόγνωρη αδικία».

Σχόλιο για την ανάγκη διασφάλισης των φυσικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα έγινε και από τη Δημοκρατική Αριστερά. «Και ο μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών των ιδιωτών ομολογιούχων από το κούρεμα, που μετά την κατακραυγή υπόσχονταν τα κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτεται δια του Eurogroup», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook