Εμπλοκή στη φαρμακευτική κάλυψη μερίδας του πληθυσμού της χώρας ανακύπτει με τις πρόσφατες διατάξεις του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο συνταγογράφησης φαρμάκων.

Όπως καταγγέλλουν Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και ιατρικοί φορείς, η απόφαση για την εκτέλεση από τα φαρμακεία μόνον ηλεκτρονικών συνταγών είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη και καλούν την ηγεσία του υπουργείου να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα ώστε να λάβουν φαρμακευτική αγωγή ηλικιωμένοι, αγρότες ή τουρίστες που εξυπηρετούνται από τα αγροτικά ιατρεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη διάταξη ορίζει ότι τα φαρμακεία θα εκτελούν μόνον ηλεκτρονικές συνταγές. Για κάθε χειρόγραφη που θα συνταγογραφεί ο γιατρός θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ενός ευρώ.

«Με δεδομένο ότι κανένα αγροτικό ιατρείο της χώρας δε διαθέτει μηχανοργάνωση για ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτή και τα σχετικά αναλώσιμα), πολλά μάλιστα δεν διαθέτουν καν τηλέφωνο, είναι αναμενόμενο και ήδη συμβαίνει, κανένας ιατρός να μη δέχεται να συνταγογραφεί φάρμακα χειρόγραφα στους ασφαλισμένους και να χρεώνεται με 1 ευρώ πρόστιμο για κάθε συνταγή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας, κάνοντας λόγο για κατάργηση – στην ουσία – των αγροτικών ιατρείων με αυτόν τον τρόπο.

Να μη συνταγογραφούν ούτε χειρόγραφα σε αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, καλεί τα μέλη του το Κίνημα Νέων Γιατρών. Με ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι στη πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων δεν υπάρχει υποδομή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Άμεσο επακόλουθο είναι ότι οι γιατροί να υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μέσος όρος συνταγών που γράφει ένας αγροτικός τον μήνα) για να κάνουν τη δουλειά τους (εκτός και αν χρεωθούν οι ίδιοι τα έξοδα αγοράς Laptop, εκτυπωτή και σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας)» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook