Οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, από τα οποία, όμως, μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω εκμετάλλευσης αυτής, με τους οφειλέτες να ανέρχονται περίπου σε 800.000.

Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε πως από τους 807.870 ασφαλισμένους στο ΟΑΕΕ, οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι το 62% του συνόλου.

Την ίδια στιγμή μαύρη τρύπα που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ έχει δημιουργηθεί στα Ταμεία από την χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνταν, αλλά προφανώς εκμεταλλευόμενοι την παντελή απουσία ελέγχων συνέχιζαν να τα λαμβάνουν για πολλά χρόνια ζημιώνοντας τα Ταμεία που πλέον έχουν φθάσει στα όρια τους.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση ασφαλισμένου, που λάμβανε σύνταξη από το 1978 μέχρι σήμερα χωρίς να τη δικαιούται.

Από κόσκινο επιδόματα και συντάξεις

Πλέον, όμως, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι τα κοινωνικά επιδόματα θα περάσουν από κόσκινο, καθώς επανεξετάζονται στο σύνολό τους σε συνεργασία του υπουργείου με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, από τους 250 χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων θα διαγραφούν σε πρώτη φάση 40.000 οι οποίοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν, ενώ ο αριθμός όσων λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούται, αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου.

Στην όλη προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά το σύστημα της καταβολής παροχών και επιδομάτων μέσω τραπεζών σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ εντοπίστηκαν 40 χιλιάδες συντάξεις «μαϊμού», οι οποίες και διακόπηκαν, που κόστιζαν στο ασφαλιστικό σύστημα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υπήρξε κατηγορηματικός, ότι πέραν των ποινικών κυρώσεων, θα αναζητηθούν αναδρομικά όλα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παράνομα με διάφορους τρόπους από το ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία ανέρχονται σε 2,5 δισ.

Επίσης εκτιμά, ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,5 δισ. αφορά παράνομες συντάξεις, ενώ 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να αναπληρώσει μέρος των απωλειών που προκαλεί στο ασφαλιστικό σύστημα η ύφεση ύψους 11 δισ. ευρώ, με μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η καθιέρωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας από την 1η Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2002 έως το 2012, ανήλθε στα 154,5 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 42,7 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τη διετία 2013- 2015.

 

in.gr