Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να αποφευχθεί ότι η Ευρωζώνη «θα ξανακυλήσει στην κρίση».

Ο Σόιμπλε απαντούσε στις ερωτήσεις σχετικά με τη δεδηλωμένη βούληση του σοσιαλιστή υποψηφίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Ολάντ, να επαναδιαπραγματευθεί το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Σε ερώτηση για τις συνέπειες των δηλώσεων του Ολάντ, ο οποίος αποβλέπει στην πρόσθεση του παράγοντα ανάπτυξη στο σύμφωνο που υπογράφηκε στις αρχές του μηνός από 25 Ευρωπαϊκά κράτη, ο Σόιμπλε ζήτησε καταρχάς να επιδειχθεί σωφροσύνη.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως μαζί «με την Ιρλανδία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες έχουν βεβαιώσει πως οι δεσμεύσεις, που ανέλαβαν, θα τηρηθούν ανεξαρτήτως κάθε πιθανής τροποποίησης». «Πιστεύω πως έχουμε λάβει άριστες αποφάσεις», τόνισε ο Σόιμπλε.

«Θα αγωνιστώ διότι τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται πίσω μας για να μην ξανακυλήσουμε στην κρίση», είπε αφήνοντας να εννοηθεί πως μία επαναδιαπραγμάτευση του υπάρχοντος συμφώνου θα έθετε σε κίνδυνο την παρούσα χρηματοοικονομική νηνεμία.

Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να μάχεται ώστε να θεσπιστεί ο φόρος για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην ΕΕ. Αποδέχθηκε, πάντως, τις υπάρχουσες δυσκολίες, τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε αυτό της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε στις εναλλακτικές λύσεις.

Η Γερμανία από κοινού με την Γαλλία και άλλα κράτη της ΕΕ ευνοεί την θέσπιση αυτού του φόρου. Όταν, λοιπόν, στην ΕΕ ισχύσει ο κανόνας της λήψης αποφάσεων πλειοψηφικά, ο αριθμός 9 μπορεί θεωρητικώς να είναι επαρκής, για να ισχύσει ο φόρος. Όμως προς το παρόν ισχύει η λήψη αποφάσεων με ομοφωνία, κάτι που «προοιωνίζεται μακρές διαβουλεύσεις» έως ότου μεταβληθεί το σύστημα λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το AFP.

Παλαιότερα, ο Σόιμπλε έχει αντιταχθεί στη μερική επιβολή του ίδιου φόρου από κάποια από τα μέλη της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι δεν θα είχε νόημα κάτι τέτοιο. «Αν σύντομα δεν διαπιστώσουμε ότι σημειώνεται πρόοδος, τότε μπορούμε να στραφούμε στις εναλλακτικές λύσεις, αφού θα είναι καλύτερο από το να επιμείνουμε στο ‘όλα, ή τίποτε’» σχολίασε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός.

Ως εναλλακτικές λύσεις εξήγησε ότι εννοεί ένα νέο τέλος στο χαρτόσημο των χρεογράφων ή ακόμα ένα τέλος ειδικά στις πολύ συχνές χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες (High Frequency Trading) δηλαδή πολλές δεκάδες αγοραπωλησίες του δευτερόλεπτο) που όπως είπε ο κ.Σόιμπλε στρεβλώνουν την εξέλιξη μιας χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook