Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα το πάγωμα 495 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο συνοχής της ΕΕ – τα οποία θα δίνονταν ως βοήθεια στην Ουγγαρία – εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Δανή υπουργός Οικονομικών Μαργκρέτε Βέσταγκερ.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το πάγωμα των πόρων θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013.

Οι κυρώσεις θα αρθούν \”αμέσως\”, αν η Ουγγαρία παρουσιάσει πειστικά διορθωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός της μέχρι τις 22 Ιουνίου, πρόσθεσε η Βέσταγκερ.

Το ποσό των 495 εκατομμυρίων ευρώ είναι λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία θα μπορούσε να λάβει η Ουγγαρία από το ταμείο συνοχής, που προσφέρει βοήθεια στις φτωχότερες χώρες της Ένωσης για την κατασκευή έργων υποδομής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει χρήση των κυρώσεων που προβλέπει το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η πρόταση να παγώσουν αυτοί οι πόροι θα πρέπει να αποτελέσει \”κίνητρο ώστε η Ουγγαρία να ακολουθήσει σταθερή δημοσιονομική πολιτική\” για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, είχε δηλώσει ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, στις 22 Φεβρουαρίου, όταν είχε προτείνει αυτές τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook