Νόμιμη και δυνητικά επιδοτούμενη θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης (kannabis sativa) στην Ελλάδα, αγνοώντας ότι η ελληνική νομοθεσία θεωρεί την καλλιέργειά της κακούργημα, απειλώντας κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή μέχρι 290.000 ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου, ο επίτροπος Γεωργίας κ. Ciolos, αναφέρει ότι "οι ποικιλίες κάνναβης που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 39 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου μπορούν να καλλιεργούνται από όλους τους γεωργούς που επωφελούνται του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα μέσα στήριξης της καλλιέργειας κάνναβης. Επιπλέον, τα κράτη μέλη και οι ομάδες τοπικής δράσης μπορούν να θεσπίσουν μέτρα σε τοπικό επίπεδο για την παροχή στήριξης στον τομέα της κάνναβης στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης".

Σημειώνει επίσης ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει κανένα στοιχείο σχετικά με περιπτώσεις άρνησης των ελληνικών αρχών να χρηματοδοτήσουν την καλλιέργεια κάνναβης», παρά τη συνεχή απόρριψη σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασηθίου Κρήτης.

Σε άλλο σημείο της απάντησής του, για τη δίωξη εναντίον αλυσίδας καταστημάτων που εμπορευόταν νόμιμα ρούχα από κλωστική κάνναβη, ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι «τα προϊόντα που είχαν κατασχεθεί έφεραν σήματα που μπορούσαν να εκληφθούν ως ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών».

Από την άλλη πλευρά, το άρθρο 20 του ελληνικού “Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά”, όπως ισχύει σήμερα με το Νόμο 3459/2006, προβλέπει κακουργηματικές ποινές για όποιον «καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης», χωρίς να εξαιρεί την κλωστική κάνναβη, που δεν έχει ευφορικές ιδιότητες ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψυχοτρόπο.

Με τα δεδομένα αυτά, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κατέθεσε νέα γραπτή ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, όπου ρωτά αν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η ποινικοποίηση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης και αν συμμερίζεται τον ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης ότι το φύλλο της κλωστικής κάνναβης, ως σήμα σε προϊόντα κατασκευασμένα από αυτήν, μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την  ανακοίνωση με τις σχετικές απαντήσεις του επιτρόπου Γεωργίας και τις ερωτήσεις του κ.Τρεμόπουλου.

(Στην φωτογραφία τμήμα εκτάσεων καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Τσεχία)