Η Γαλλία «αποφάσισε να εκταμιεύσει δέκα εκατ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή» και κάλεσε τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου να τη βοηθήσουν περισσότερο απέναντι στην «ευαίσθητη τούτη χρηματο-οικονομική της κατάσταση», ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Η βοήθεια τούτη έρχεται να προστεθεί στα «εννέα εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας, που χορηγήθηκαν πρόσφατα» από το Παρίσι «στο υπουργείο Οικονομικών των Παλαιστινίων, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, για το έτος 2011», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

Η βοήθεια τούτη, που ανακοινώθηκε χθες από τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στον Παλαιστίνιο ομόλογό του Σαλάμ Φαγιέντ – κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το νερό στη Μασσαλία-αποτελεί «δείγμα της εμπιστοσύνης που αποδίδουμε στην Παλαιστινιακή Αρχή, για την αξιόλογη δουλειά που επιτελεί στους τομείς των μεταρρυθμίσεων και της διαφάνειας», προσθέτει.

«Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας μάς επιτρέπουν, σήμερα, να τονίσουμε πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος». Η Γαλλία έχει καταθέσει 105 εκατ. ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή – μόνον ως οικονομική βοήθεια από τη σχετική διεθνή συνδιάσκεψη δωρητών το 2007, υπενθύμισε ο Βαλερό.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία κάλεσε τους διεθνείς δωρητές, «κυρίως τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου να επαναδραστηριοποιηθούν και να στηρίξουν περισσότερο την Παλαιστινιακή Αρχή, την ώρα που αυτή βιώνει μία ευαίσθητη χρηματο-πιστωτική κατάσταση», δηλώνει ο Βαλερό.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να βοηθήσει, επίσης, την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε αυτή να αυξήσει τα ίδια έσοδά της και να μειώσει την εξάρτησή της από την εξωτερική βοήθεια». Η χώρα τούτη μπορεί να το πράξει «θέτοντας από σήμερα σε εφαρμογή την συμφωνία, που σφραγίσθηκε το περασμένο έτος με στόχο τη βελτίωση της συλλογής των φόρων από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά επίσης διευκολύνοντας με καθοριστικό τρόπο την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και τη Γάζα», καταλήγει ο Βαλερό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook