Ενώπιον του 4ου Ειδικού ανακριτή θα οδηγηθούν την Τετάρτη, για να δώσουν εξηγήσεις, οι πέντε γυναίκες, υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επί σειρά ετών είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε τεράστια ζημιά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στο εν λόγω ασφαλιστικό Ταμείο.

Οι κατηγορίες για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν οι επτά κατηγορούμενοι, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι κατηγορούμενες γυναίκες, οι οποίες φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα εκμεταλλευόμενες τις κατάλληλες θέσεις που κατείχαν στο ΙΚΑ, όπως στο μητρώο, το τμήμα παροχών και το οικονομικό τμήμα, ενέκριναν ποσά σε ασφαλισμένους για εικονικές παροχές, λαμβάνοντας οι ίδιες μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά.

Σύζυγοι, ανιψιές, κουμπάρες, αδέλφια, νύφες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας, είχαν λάβει ποσά που δεν δικαιούνταν, εξασφαλίζοντας εν γνώσει ή εν αγνοία τους επιπλέον εισοδήματα για τις επίορκες υπαλλήλους.

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αναφέρονται εκατοντάδες περιπτώσεις παροχών που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, καθώς η δράση των πέντε υπαλλήλων φαίνεται να ξεκινά από το 2003.