Κοινή συνάντηση των αγροτών των Συνεταιρισμών και των Εξαγωγέων της Κρήτης με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ζητά με επιστολή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά και μόνο των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης στις εγχώριες αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 15/3 στις 10:30 πμ, στον Πειραιά, ευρεία σύσκεψη \”για την προετοιμασία και τον συντονισμό των παραπέρα ενεργειών που θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα αποφασίσει εντός των προσεχών ημερών η ΠΝΟ\”.

Η επιστολή της ΟΑΣ Ν.Ηρακλείου στην ΠΝΟ

«Η επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση που προσανατολίζεστε να πραγματοποιήσετε στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργήσει τεράστια έως και καταστροφικά προβλήματα στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κατ επέκταση στην οικονομία της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη μια συνάντηση αν είναι εφικτό και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ τους εκπροσώπους των Αγροτών των Συνεταιρισμών και των Εξαγωγέων της Κρήτης για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά και μόνο των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης στις εγχώριες αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Κατανοούμε απόλυτα τα προβλήματα τους κλάδου σας και θα είμαστε στο πλευρό σας πρέπει όμως κι εσείς να κατανοήσετε τα δικά μας προβλήματα».

Η ΠΝΟ για τα προβλήματα του κλάδου

Όπως ανακοινώθηκε απο την ΠΝΟ, την Δευτέρα 12/3 πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά \”κοινή σύσκεψη Μελών Διοίκησης της Ομοσπονδίας και εκπροσώπων των εργαζομένων των Συλλόγων Υπαλλήλων ΝΑΤ, Προσωπικού Οίκου Ναύτη, Εργαζομένων Εστίας Ναυτικών, Πολιτικών Υπαλλήλων ΓΕΝΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ), των Ενώσεων Συνταξιούχων ΝΑΤ, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΝΟ και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα της οικογένειας της ναυτιλίας.
Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι η επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και οι πολιτικοί υπάλληλοι Οργανισμών που εποπτεύονται από το ΥΠΑΑΝ και όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι της χώρας είναι πρωτοφανής, καταιγιστική και ολομέτωπη και αν δεν υπάρξει ενιαία, συντονισμένη και αποφασιστική αντίδραση θα συμπαρασύρει τα πάντα στον χώρο της ναυτιλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πραξικοπηματική απόφαση για ένταξη του Οίκου Ναύτη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και όλοι συμφώνησαν ότι αν αυτό υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε κατακόρυφη υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Απαίτηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών είναι η άμεση κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 17) που προβλέπει την ένταξη του Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ και η διατήρηση της αυτοτέλειάς του και η αναβάθμιση των παρεχόμενων παροχών.

Ειδική και εκτενής αναφορά έγινε στην σύσκεψη και για τη μάστιγα της ανεργίας που πλήττει συνεχώς όλο και περισσότερους συναδέλφους, στις πρωτοφανείς, αλλεπάλληλες και χωρίς τέλος περικοπές στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) των απόμαχων του κύματος που τείνουν να μετατραπούν πλέον σε απλά φιλοδωρήματα, στην καταστρατήγηση και μη εφαρμογή των ΣΣΕ αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά της Κυβέρνησης και της τρόικας για την κατάργησή τους και πρωτίστως η μη υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς επίσης και στα υπόλοιπα μείζονος σημασίας και πρώτης προτεραιότητας ζητήματα που ταλανίζουν τη ναυτεργασία και τα οποία προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Κοινή υπήρξε επίσης η διαπίστωση ότι οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στους διάφορους φορείς της ναυτιλίας είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η ύπαρξη του ενός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με του άλλου, αφού χωρίς Έλληνες ναυτεργάτες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελληνική εμπορική ναυτιλία και επομένως κανένας φορέας της.

Οι Έλληνες ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα υπέρ πάντων για την προάσπιση των αυτονόητων εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, που καταπατούνται και συνθλίβονται κατά τρόπο πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος της χώρας και την επαναφορά των πραγμάτων, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook