Η Συρία και το Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τριήμερη επίσκεψη του πρώτου στις ΗΠΑ.

Κατά τις συνομιλίες του με τον Μπ.Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε απογοητευμένος από την «φρικτή» κατάσταση στην πόλη Χομς και τόνισε ότι επιθυμεί να δει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία και όχι επανάσταση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε, επίσης, ότι ο κόσμος θέλει να μπει ένα «τέλος» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στη νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Τετάρτη, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν ότι οι Αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια από τα μέσα του 2013.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα ήδη επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη. Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014.

Η πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του Ντέιβιντ Κάμερον δείχνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να υπογραμμίσουν την «ειδική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε κοινό τους άρθρο, μάλιστα, στην Washington Post, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι «ο κόσμος βασίζεται στην συμμαχία μας».

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που φιλοξενήθηκε στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, καθώς μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα ταξίδεψαν μέχρι το Οχάιο για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικές για τη Συρία και το Ιράν. Επίσης, θα εξετάσουν διπλωματικά και οικονομικά μέτρα προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook