Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων στα Σκόπια, με πολλούς να μιλούν ευθέως για επανάληψη των γεγονότων που προηγήθηκαν της εθνοτικής ένοπλης σύγκρουσης του 2002.

Τις τελευταίες μέρες. μια σειρά επεισοδίων, κυρίως μεταξύ μαθητών μέσα σε αστικά λεωφορεία των Σκοπίων, έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι αρχές ασφαλείας της χώρας, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να κάνουν δημοσίων εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

Την περασμένη Τετάρτη, 15 νεαροί Σκοπιανοί εισέβαλαν σε αστικό λεωφορείο και άρχισαν να χτυπούν απρόκλητα με ξύλα και λοστούς τους αλβανούς επιβάτες, πολλοί από τους οποίους διακομίστηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Τα επεισόδια λαμβάνουν μέρος  στον απόηχο της δολοφονίας δυο νεαρών Αλβανών στην πόλη Γκόστιβαρ, από Σκοπιανό αστυνομικό  και τις μαζικές διαδηλώσεις Αλβανών που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια με ξυλοδαρμούς Σκοπιανών και καταστροφές καταστημάτων τους.

Η ένταση όμως, έχει ξεφύγει από τα όρια της χώρας και μεταφέρθηκε στην γειτονική Αλβανία, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ των Αλβανών των Σκοπίων, με συγκεντρώσεις έξω από την πρεσβεία των Σκοπίων στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στο Μπουρέλι (βίντεο), ομάδα νεαρών Αλβανών έκαψαν τη σημαία των Σκοπίων, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Σκοπιανών  και υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας». Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, που με ανακοίνωση του ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να τα καταδικάσει και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών, αλλά και να μεριμνήσει για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.