Συστηματική προσπάθεια των αγροτών για στροφή προς την κτηνοτροφία, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ). Στόχος τους είναι η αύξηση του ποσοστού του αγροτικού εισοδήματος που προέρχεται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το οποίο ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα αγγίξει το 60%, κερδίζοντας έδαφος από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που σήμερα ξεπερνούν σε ποσοστό το 60%.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΑ, απαιτούνται ζωοτροφές και βοσκήσιμα λιβάδια. Οι ορεινές – ημιορεινές δασικές εκτάσεις, όμως, όπου συνήθως συνυπάρχουν οι αγροτικές δραστηριότητες της δασοκομίας και της κτηνοτροφίας, στην Ελλάδα υπάγονται σήμερα σε ξεχωριστά υπουργεία, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα.
Οι νέοι αγρότες ζητούν επίσης να εξασφαλισθεί ένα σταθερό και σαφές επαγγελματικό πλαίσιο για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να σχεδιασθεί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (αυτόχθονες φυλές, ντόπιες ζωοτροφές, βοσκολίβαδα, σταβλικές εγκαταστάσεις, εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων, μεσογειακή διατροφή, έρευνα, εκπαίδευση κ.λ.π.).
Η βόσκηση στις δασικές εκτάσεις (δάση και λιβάδια) δεν αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον, αντίθετα, προσθέτει η ΠΕΝΑ, λειτουργεί ευεργετικά στη μείωση των πυρκαγιών, στην υγεία του δάσους και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, όταν διαχειρίζονται σύμφωνα με επιστημονικές οικολογικές αρχές. Οι βοσκότοποι, που είναι δασικές εκτάσεις (και είναι η συντριπτική πλειονότητα των λιβαδιών), αλλά ακόμα και τα δάση, με συγκεκριμένη επιστημονική υποστήριξη (δασολόγοι, γεωπόνοι κ.λπ.) πρέπει να μπορούν να δέχονται βόσκηση και να είναι επιλέξιμες περιοχές για τα σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφίας, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τη φροντίδα του περιβάλλοντος.
Η χρήση των βοσκοτόπων, προτείνει η ΠΕΝΑ, να ανατεθεί στους κτηνοτρόφους υπό τις διαχειριστικές οδηγίες των γεωτεχνικών (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις χρήσεις, είτε στη γεωργία είτε στην κτηνοτροφία, στην αλιεία ή στη δασοκομία) και να είναι μακροχρόνια, ώστε να μπορούν να αποσβένονται τυχόν αναγκαίες (σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο) επενδύσεις, αρκεί να μην αλλάξει η χρήση των βοσκοτόπων και να προστατεύεται ο βοσκότοπος από αλλαγή χρήσης γης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook