Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί εφέτος και θα διαμορφωθεί στο 4,5% περίπου, δήλωσε την Τετάρτη στο in.gr ο επικεφαλής ερευνών του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Άγγελος Τσακανίκας.

«Η οικονομική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στο καλύτερο της σημείο, η ύφεση είναι μαζί μας» σημείωσε ο κ. Τσακανίκας και προσέθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» καθώς «οι παράγοντες που ενισχύουν τη ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένοι».

Ωστόσο, η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) αλλάζει τα δεδομένα.

«Από την άλλη πλευρά, με την ολοκλήρωση του λεγόμενου PSI αμβλύνεται κάπως η αβεβαιότητα για τη δραχμή, η οποία δημουργούσε» έντονη ανησυχία «σε καταναλωτές και επιχειρηματίες», είπε.

Για την πορεία της οικονομίας το 2012, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,5%.

«Εκτιμούμε στο ΙΟΒΕ ότι η ύφεση θα συνεχισθεί το 2012, αλλά θα είναι ηπιότερη του 2011. Εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% περίπου, το οποίο σε σχέση με το -7% του 2011 είναι μία σχετική βελτίωση» ανέφερε.

Ζητούμενο, πλέον, είναι η επιτάχυνση των διαθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και η επίλυση του προβλήματος της -τραπεζικής- χρηματοδότησης, επισήμανε ο κ. Τσακανίκας.

«Μετά την ολοκλήρωση του PSI πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει σχεδιασμός, να προωηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που άλλωστε προβλέπονται και στο Μνημόνιο 2 και να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» αυτή την περίοδο, σημείωσε.

Στο επίκεντρο είναι ο ρόλος των τραπεζών.

Οι τράπεζες «πρέπει να λειτουργήσουν ξανά ως αιμοδότες της οικονομικής δραστηριότητας», είπε ο κ. Τσακανίκας και προσέθεσε ότι η αποκατάσταση της ομαλής τραπεζικής χρηματοδότησης της είναι το κρίσιμο ζητούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Είναι πολύ κρίσιμο να δούμε πως θα φέρουμε ξανά την τραπεζική λειτουργία στο καλύτερο δυνατό σημείο» υπογράμμισε.

ιn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook