Να υιοθετήσει επειγόντως αναπτυξιακά μέτρα και να μειώσει άμεσα τους φόρους. Να εγκαταλείψει το ευρώ και να υιοθετήσει το δολάριο. Να συνεχίσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της αλλά γνωρίζοντας ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να κερδίσει χρόνο, εκτός κι αν αλλάξει στρατηγικές επιλογές και στραφεί σε αναπτυξιακά μέτρα.

Με αυτές τις απόψεις γνωστοί ανά τον κόσμο αναλυτές και κορυφαία στελέχη της διεθνούς οικονομικής σκηνής διαφοροποιούνται ευθέως από την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική «συνταγή» για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος χρέους και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας έως και ρηξικέλευθες λύσεις για την δραστική αλλαγή εικόνας και … προοπτικών της Ελλάδας.

Προτάσεις όπως αυτές του διάσημου επιχειρηματία Steve Forbes, ιδιοκτήτη και εκδότη μεταξύ άλλων του φερώνυμου, εξειδικευμένου οικονομικού περιοδικού, ο οποίος προτείνει στην Ελλάδα «να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας και της Αλβανίας και να εισάγει χαμηλό, ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος».

Ο κύριος Forbes είχε και στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας συνταγή διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα, για να επανέλθει τώρα λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται να κάνει η χώρα είναι να …δει τί κάνουν οι γειτονικές της χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. «Πριν από λίγα χρόνια αυτές οι χώρες έβαλαν ένα φόρο 10%, που είναι εύκολο να συλλεχτεί κι έτσι τώρα αυτές οι οικονομίες αναπτύσσονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκδότης του Forbes για το ποιά πρέπει να είναι η φορολογική πολιτική της Ελλάδας.

Καταιγιστικός και εξόχως επικριτικός εμφανίστηκε ο κύριος Forbes και απέναντι στην τελευταία – χρονικά – απόφαση της Ευρωζώνης αναφορικά με τη στήριξη της χώρας μας. «Η Ευρώπη ακολουθεί λάθος τακτική σε δύο μέτωπα, από την μία εγκρίνοντας την μη εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους των ιδιωτών πιστωτών και από την άλλη αδιαφορώντας πλήρως για μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».

Τέλος, ο κύριος Forbes υπογράμμισε ότι «χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η κρίση θα επιστρέψει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα και ο γενικός διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s κ. John Chambers εμφανίστηκε εξόχως προβληματισμένος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ερωτηθείς για το κατά πόσον ο οίκος θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fitch Ratings και θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας (σε CCC από selective default), ο κύριος Chambers τόνισε ότι πιθανότατα αυτό θα συμβεί και παράλληλα πως οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι δεν αναμένεται η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ωστόσο διευκρίνισε ότι με το PSI αλλά και με το νέο δανειακό πρόγραμμα η χώρα μας δεν βρίσκει λύσεις για τα προβλήματά της αλλά «απλώς κερδίζει χρόνο»…

Την πιο ρηξικέλευθη προσέγγιση στο όλο θέμα πάντως την είχε ο διάσημος οικονομικός αναλυτής, αρθρογράφος των Financial Times και στέλεχος της βρετανικής Strategy Economics κ. Matthew Lynn.

Ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ προτείνει η Ελλάδα να «αλλάξει» νόμισμα, να εγκαταλείψει μεν το ευρώ αλλά αντί να επιστρέψει στη δραχμή να υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο!

Ο κύριος Lynn εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα μπορέσει να εξέλθει γρήγορα από την κρίση και παράλληλα να έχει τη στήριξη της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που θα μπορούσε να προσφέρει «δολαριακή ρευστότητα» στις ελληνικές τράπεζες.

Ο κύριος Lynn τονίζει πως ενώ είναι «πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να λάβει την απόφαση να εξέλθει από την Ευρωζώνη, όμως παράλληλα η χώρα έχει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και δεν έχει καμία ρεαλιστική ελπίδα να βρει κεφάλαια να δανειστεί».

Έτσι, προβλέπει πως «αν οι Έλληνες επέστρεφαν εν μια νυκτί στη δραχμή , τότε η αξία της θα κατέρρεε και για ένα διάστημα θα ήταν πρακτικώς άχρηστο νόμισμα, όπως είναι και το νόμισμα της Ζιμπάμπουε. Κανείς δεν θα το ήθελε». Αντιθέτως, εάν η Ελλάδα «γύριζε στο δολάριο και επανονομαστικοποιούσε όλα τα συμβόλαια από ευρώ σε δολάρια θα είχε το πλεονέκτημα της απευθείας υποτίμησης του χρέους της κατά 30%, ενώ παράλληλα θα είχε και ένα σκληρό νόμισμα».

Το πιο ενδιαφέρον μάλιστα στην όλη ανάλυση του κυρίου Lynn είναι ότι εκτιμά πως μια τέτοια εξέλιξη – καίτοι παραδέχεται πως συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί – θα είχε σημαντικό θετικό αντίκτυπο και για τις ΗΠΑ, αλλά και προσωπικά για τον πρόεδρό τους Μπαράκ Ομπάμα.

«Έτσι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, θα εξασφάλιζαν σταθερότητα, καθώς η Ελλάδα είναι στρατηγικά πολύ σημαντική χώρα, τόσο σημαντική σήμερα, όσο ήταν το 1947, όταν διανεμήθηκε το σχέδιο Μάρσαλ. Επιπλέον, θα είναι η κατάλληλη απάντηση σε όποιους κινδυνολογούν για την μακροπρόθεσμη διολίσθηση του δολαρίου: θα σταματήσει κάθε συζήτηση για αντικατάσταση του δολαρίου από το ευρώ, για πολλά, πολλά χρόνια. Και τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα, εάν σώσει την Ελλάδα με το δολάριο, ίσως προκαλέσει την τέλεια έκπληξη που θα τον απογειώσει στην πορεία προς τις εκλογές», καταλήγει ο κ. Lynn.

Πιο «κυνικοί» πάντως εμφανίστηκαν δύο από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδυτικών fund του πλανήτη. Αμφότεροι «βλέπουν» έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά δηλώνουν: «Υπάρχει ζωή και μετά το τέλος της νομισματικής ένωσης»

Ο λόγος για τον κ. Dominic Rossi, διευθυντή επενδύσεων της επενδυτικής Fidelity, η οποία διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια περί τα 3,5 τρισ. δολάρια. Ο οποίος «βλέπει» πως η Ελλάδα πιθανότατα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες. Κάτι όχι απαραίτητα καταστροφικό αφού θεωρεί πως η Ευρωζώνη αναγκαστικά θα συρρικνωθεί και θα δημιουργηθούν «πιο στενοί νομισματικοί δεσμοί τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της, όσο και των χωρών που θα αποχωρήσουν»

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του κ. Alan Brown, διευθυντή επενδύσεων της Schroders, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 290 δισ. δολαρίων.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook