Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινή γνώμη με την τραγωδία της περασμένης νύχτας στην Ελβετία. Είκοσι οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους 22 παιδιά, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε στο τοίχωμα της σήραγγας Σιερ, του αυτοκινητοδρόμου Α9 στη νότια Ελβετία.

Από χθες το μεσημέρι, στην περιοχή βρίσκονται οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και απελπισμένοι γονείς που δεν είχαν άλλο τρόπο να μάθουν τι συνέβη στα παιδιά τους από το να ταξιδέψουν μέχρι εκεί. Μαζί τους ταξίδεψε από το Βέλγιο ο πρωθυπουργός της χώρας, μαζί με ψυχολόγους και μια ομάδα ειδικών στην αναγνώριση θυμάτων.

\"\"
Η νεκροφόρα μεταφέρει την σωρό ενός μαθητή από το νεκροτομείο στο γραφείο τελετών που έχει αναλάβει την \”επιστροφή\” των θυμάτων στο σπίτι τους …

Η Γέφυρα απέναντι από την μοιραίο σήραγγα της Σιόν έχει γεμίσει από λουλούδια, κεριά και σημειώματα των συγγενών αλλά και των διασωστών που έσπευσαν στο τόπο του δυστυχήματος και αντίκρισαν την τραγωδία σε όλο της το μέγεθος.

\"\"

\"\"

Σχεδόν 200 αστυνομικοί, πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό προσπαθούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν τα θύματα, να τα διακομίσουν σε νοσοκομεία και παράλληλα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους μπροστά στο θέαμα των λιωμένων λαμαρινών και των πτωμάτων των μικρών παιδιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής, Ζαν-Πιερ Ντελάρζ, «όλοι όσοι βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος σοκαρίστηκαν από ό,τι είδαν. Οι διασώστε δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι το πιο τραγικό ήταν η απόλυτη σιωπή μέσα στην σήραγγα καθώς ακόμα και τα τραυματισμένα παιδιά δεν μπορούσαν να μιλήσουν από το σοκ και κείτονταν παγωμένα στις θέσεις τους.

\"\"

Οι 12χρονοι μαθητές από τις πόλεις Λόμελ και Χεβερλι. και οι συνοδοί τους επέστρεφαν από στο Βέλγιο από τις χειμερινές διακοπές τους στην Ελβετία. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξαφνικά το πούλμαν χτύπησε στο διαχωριστικό κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε με όλη του τη φόρα επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας.

Από την σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκαν 22 μαθητές και 6 ενήλικες , οι δύο οδηγοί και τέσσερις συνοδοί των παιδιών. Από τους υπόλοιπους τραυματίες τρία παιδιά νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση, και η κατάσταση πολλών άλλων θεωρείται κρίσιμη.

Μεταξύ των 52 επιβατών του λεωφορείου ήταν και δέκα παιδιά που κατάγονται από την Ολλανδία αλλά προς το παρόν η Ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει αν κάποια τα παιδιά αυτά περιλαμβάνονται στα θύματα του δυστυχήματος.

Ημέρα πένθους στο Βέλγιο

«Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο και κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα.  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βελγική κυβέρνηση σημειώνεται ότι \”θα τηρηθεί μία ημέρα πένθους μετά την τρομερή καταστροφή\”. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα θα γίνουν γνωστές αργότερα.

\"\"

\”Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον πόνο των γονιών ή της οικογένειας, όταν αυτή χάνει ένα παιδί\”, είπε φανερά σοκαρισμένος ο Βέλγος πρωθυπουργός , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιόν, κοντά στον τόπο του δυστυχήματος . Το Βέλγιο, το οποίο τελεί \”υπό το κράτος φόβου\” προσπαθεί τώρα \”να καταλάβει τι συνέβη\”, συνέχισε ο ντι Ρούπο, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τις ελβετικές αρχές ήταν \”εξαιρετική\”.

Σε όλο το Βέλγιο οργανώθηκαν ολονύχτιες στους ναούς των πόλεων εις μνήμην των θυμάτων. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως μια σχολική εκδρομή κατέληξε σε τραγωδία και μάλιστα λίγες ώρες προτού τα παιδιά επιστρέψουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους.

\"\"

Έξω από τα σχολεία των 12χρονων παιδιών, συμμαθητές, δάσκαλοι και απλοί περαστικοί αφήνουν από χθες σημειώμτα, ζωγραφιές και παιχνίδια για τα θύματα της τραγωδίας.

\"\"

\"\"

Τα αίτια της τραγωδίας

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια του δυστυχήματος αλλά , σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν υπάρχει κάποιος από τους βασικούς λόγους που προκαλούν τέτοιες τραγωδίες . Το πούλμαν ήταν καινούριο και πληρούσε όλους τους κανονισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ οι οδηγοί είχαν αναπαυθεί επαρκώς και οδηγούσαν μόλις μια ώρα.

Παράλληλα, ο Ελβετός εισαγγελέας Ολιβιέ Ελσίγκ δήλωσε ότι το λεωφορείο δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, η σήραγγα ήταν στεγνή και δεν υπήρχαν αντικείμενα στο δρόμο.

\"\"

Η ελβετική δικαιοσύνη διερευνά τρεις εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος: ένα τεχνικό πρόβλημα στο λεωφορείο, ένα πρόβλημα υγείας του οδηγού ή ένα ανθρώπινο σφάλμα, διευκρίνισε ο Έλσιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αυτός στη Σιόν.

\”Τώρα γίνεται νεκροψία στη σορό του οδηγού, ο οποίος πέθανε κατά το δυστύχημα, και εξετάζουμε επίσης τις εικόνες που ελήφθησαν από τις κάμερες που βρίσκονται στη σήραγγα όπου σημειώθηκε το δυστύχημα\”, πρόσθεσε ο ίδιος.

\”Καμία εκδοχή δεν έχει επικρατήσει μέχρι στιγμής, η σήραγγα είναι ασφαλής\”, σημείωσε παράλληλα ο διοικητής της αστυνομίας του καντονιού του Βαλέ Κριστιάν Βαρόν.

real.gr

.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook