Φοροελέγχους με διαδικασίες εξπρές σε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση και έχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, σε υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί ή περαιωθεί αλλά ανοίγουν ξανά, καθώς προέκυψαν νέα συμπληρωματικά στοιχεία για απόκρυψη εισοδήματος, καθώς και για εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται και οι επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή διασπώνται καθώς και εκκρεμείς υποθέσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Η επιλογή των επιτηδευματιών που θα ελεγχθούν θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια.

Ηδη οι ΔΟΥ και τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα έλαβαν εντολή για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες τακτικών φορολογικών ελέγχων, ενώ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, ανακαθορίστηκαν οι αρμοδιότητές τους ως προς τον έλεγχο των επιτηδευματιών, με βάση το ύψος των ακαθάριστων εσόδων ή αμοιβών τους, κατά τη διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2009.

Φοροέλεγχοι εξπρές σε 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Τι ελέγχουν ΔΟΥ – ΔΕΚ

Μετά την κατάργηση των 6 Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.):

Στις Δ.Ο.Υ. όλης της επικράτειας, εκτός της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, υπάγονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ή αμοιβές έως 7.000.000 ευρώ, για τη διαχειριστική περίοδο του έτους 2009.

Στη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων υπάγονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 30.000.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2010. Ειδικά για τραπεζικές, ασφαλιστικές εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το όριο του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται σε 10.000.000 ευρώ.

Στην αρμοδιότητα των Δ.Ε.Κ. υπάγονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ή αμοιβές από 7.000.001 έως 30.000.000 ευρώ για τη διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2009, καθώς και όλες οι ανέλεγκτες υποθέσεις των ίδιων επιτηδευματιών και φορολογουμένων, γενικά, που αφορούν προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων καθώς και των υποθέσεων των ίδιων επιτηδευματιών και φορολογουμένων, γενικά, που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που κλείνουν εντός του 2010 και 2011 και δεν υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα των ΔΟΥ.

Στη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων υπάγεται η αρμοδιότητα διενέργειας οριστικού (τακτικού) φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων των μητρικών επιχειρήσεων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων που υποχρεούνται να καταρτίζουν ενοποιημένους λογαριασμούς (ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις), ανεξάρτητα από τη διαχειριστική περίοδο που αφορούν και το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους. Η αρμοδιότητα διενέργειας οριστικού (τακτικού) φορολογικού ελέγχου των θυγατρικών τους επιχειρήσεων κρίνεται αυτοτελώς.

 Στα Δ.Ε.Κ. υπάγεται ακόμα η αρμοδιότητα οριστικού τακτικού φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων των επιχειρήσεων που αφορούν ανέλεγκτες χρήσεις πριν από οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό (συγχώνευση, απορρόφηση, διάσπαση κ.λπ.) που έγινε μέχρι και το έτος 2009 ή γίνεται τα έτη 2010 και 2011, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους και την κατά τόπον αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία του εισοδήματός τους, εφόσον η επιχείρηση ή κάποια από τις επιχειρήσεις που προήλθαν από τον μετασχηματισμό υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα των Δ.Ε.Κ.

Σε υποθέσεις που, για κάποιο διαχειριστικό έτος που έχει περαιωθεί, προκύψουν νέα συμπληρωματικά στοιχεία, τότε αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο των νέων αυτών συμπληρωματικών στοιχείων και την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου ή πράξης, είναι η υπηρεσία που πραγματοποίησε τον αρχικό έλεγχο και περαίωσε το συγκεκριμένο διαχειριστικό έτος.

 

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook