Στον δρόμο που χάραξε η Ρωσία βαδίζει τώρα η Βρετανία, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των παιδόφιλων, καθώς αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του χημικού ευνουχισμού.

Μάλιστα, εκατό Βρετανοί παιδόφιλοι που είναι τρόφιμοι της φυλακής Γουάτον του Νότιγχαμ θα υποβληθούν με τη συγκατάθεσή τους σε χημικό ευνουχισμό, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει στόχο να μειώσει τις πιθανότητες να επαναλάβουν τις απεχθείς πράξεις τους.

Ο χημικός ευνουχισμός διαφέρει από τον αντίστοιχο χειρουργικό, όπου οι όρχεις αφαιρούνται μέσω τομής στο σώμα. Στον χημικό ευνουχισμό χορηγείται στον ασθενή ένα γυναικείο αντισυλληπτικό – το «Depo-Provera» – που κόβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή της τεστοστερόνης και μειώνει κατά πολύ τη σεξουαλική επιθυμία. Μόλις σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή, η λίμπιντο επανέρχεται.

«Η χορήγηση φαρμάκων στους ανθρώπους αυτούς στοχεύει στη μείωση της λίμπιντο και των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων» επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Εγκληματολογίας Ντόναλντ Γκρούμπιν, προσθέτοντας πως, βάσει στοιχείων, η μέθοδος αυτή, υποχρεωτική για τους παιδεραστές στην Πολωνία, τη Ρωσία καθώς και ορισμένες πολιτείες των Η.Π.Α., μπορεί να μειώσει από το 40% στο 5% τα ποσοστά επανάληψης των παιδοφιλικών πράξεων.

Στη Ρωσία η διαδικασία κατοχυρώθηκε και νομοθετικά τον περασμένο μήνα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό παιδόφιλων που κρίνονται ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μικρότερων από 14 ετών.

Για να καταδικαστεί ο δράστης ενός σεξουαλικού εγκλήματος σε χημικό ευνουχισμό, το δικαστήριο οφείλει να ζητήσει τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν. Ήδη από τον Μάιο του 2011 ο Μεντβέντεφ είχε προτείνει τον χημικό ευνουχισμό «σε εθελοντική βάση».

Την ίδια ώρα πάντως, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να ερίζουν σχετικά με το κατά πόσο είναι ηθικός ή όχι ο «χημικός ευνουχισμός». Πριν από μερικές εβδομάδες, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από τη Γερμανία να καταργήσει την πρακτική αυτή, η οποία ακολουθείται σε «εθελοντική βάση» από τουλάχιστον πέντε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα κάθε χρόνο. Σε αντάλλαγμα, μειώνονται οι ποινές τους και βελτιώνονται οι συνθήκες κράτησής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, με έκθεση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρεί «υποτιμητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» τη χρήση της μεθόδου αυτής και ζητεί την άμεση παύση της.

Σε σχετική έκθεσή της, η επιτροπή μιλάει ευθέως για «ανυπολόγιστες και μη-αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσιολογία του ατόμου», αν και παραδέχεται πως, από τους 104 ανθρώπους που δέχθηκαν την αγωγή αυτή στο διάστημα 1970-1980, μόνο το 3% εξ αυτών διέπραξε ξανά κάποιο σεξουαλικό έγκλημα.

Ωστόσο, οι γερμανικές Αρχές δεν θεωρούν τον «χημικό ευνουχισμό» ως τιμωρία, εκτιμώντας πως «βοηθά στη θεραπεία ή έστω στη μερική ανακούφιση των ανθρώπων με αφύσικη σεξουαλική ορμή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook