Παγώνει το θέμα των αποζημιώσεων σε μικροεπενδυτές ομολογιούχους του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Η κυβέρνηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις ή να παρέχει προνομιακή μεταχείριση σε κατηγορία ομολογιούχων, καθώς όπως εκτιμήθηκε κάτι τέτοιο θα είχε ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, τινάζοντας το PSI στον αέρα.

Την ίδια ώρα, οι μικροεπενδυτές καταγγέλλουν την συμπεριφορά αυτή του Δημοσίου, κάνοντας λόγο για δήμευση αποταμιεύσεων. Όπως λένε στο in.gr, «αυτή η αντισυνταγματική και παράνομη πράξη θα προσβληθεί με κάθε νόμιμο τρόπο».

Μετά τη δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου στο Eurogroup, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα και τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο άφησε αιχμές κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι έχει ενημερωθεί αρμοδίως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο PSI η αποδοχή του αιτήματος των μικροομολογιούχων. Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις των κομμάτων υπέρ των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου, μετά τις ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες.

Η θέση του κ. Βενιζέλου είναι ότι η «φασαρία» που γίνεται για το θέμα, δημιουργεί προσδοκίες και εκτός Ελλάδας, από ομολογιούχους του εξωτερικού, που ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται με ανάλογους τρόπους, κάτι που δεν βοηθάει την κυβέρνηση να βρει μια λύση για το θέμα των μικροεπενδυτών στην Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup είναι απολύτως σεβαστές, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι αργότερα ίσως μπορούσε να τεθεί το θέμα εκ νέου.

Αντιδρούν έντονα οι μικροεπενδυτές

Οι ομολογιούχοι συσπειρώνονται γύρω από το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΣΦΠΟΕΔ) που αριθμεί σήμερα περίπου 2.600 μέλη. Μιλώντας στο in.gr ο κ. Κωνσταντίνος Μπότης επικεφαλής της Ένωσης Μικροεπενδυτών Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου μιας πρωτοβουλίας επενδυτών που μετέχει στον ΣΦΠΟΕΔ χαρακτήρισε «κοινωνικό» το πρόβλημα που δημιουργείται με το «κούρεμα» των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων και δήλωσε πως οι δικές του προσδοκίες για δίκαιη λύση από την Πολιτεία εξανεμίστηκαν όταν αποφασίσθηκε η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.

«Πρώτα μας κούρεψαν τις συντάξεις και ακολούθως τις αποταμιεύσεις μια ζωής», τόνισε ο 78χρονος, προσθέτοντας πως χιλιάδες ηλικιωμένοι πολίτες που επλήγησαν από το «κούρεμα» των ομολόγων τους θα εξουθενωθούν φυσικά και χρηματικά σε πολυετείς δικαστικούς αγώνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπότη το κούρεμα των ομολόγων των μικροεπενδυτών αποτελεί ουσιαστικά δήμευση αποταμιεύσεων, εξανεμίζει κάθε αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου και εξωθεί στην εξαγωγή όλων των καταθέσεων στο εξωτερικό.

«Είναι αντισυνταγματική και παράνομη πράξη και σαν τέτοια θα την προσβάλουμε με κάθε νόμιμο τρόπο», υπογράμμισε, καλώντας τους πολιτικούς προ των εκλογών να πάρουν δημόσια θέση για το ζήτημα.