Το δρόμο προς τον τραπεζικό γκισέ παίρνουν δειλά-δειλά κάποια από τα χρήματα που είχαν «σηκωθεί» το τελευταίο διάστημα, καθώς πλέον ο φόβος των ληστειών υπερνικά αυτόν της ασφάλειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Με άλλα λόγια, η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την ηρεμία που επικρατεί τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες στο τραπεζικό σύστημα, έχουν ωθήσει κάποιους καταθέτες ξανά πίσω στη «θαλπωρή» των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καθαρή εισροή καταθέσεων της τάξης των 150 με 200 εκατ. ευρώ ανά ημέρα στο σύστημα. Δεν πρόκειται για ένα τεράστιο πόσο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην κορύφωση της κρίσης «έφευγαν» από το σύστημα 1 με 1,5 δις, ευρώ, όμως σύμφωνα με τους τραπεζίτες η τάση αυτή δείχνει την επαναφορά της ηρεμίας στην αγορά.

Βέβαια, όπως εξηγούν οι ίδιοι, δεν πρόκειται για χρήματα από «θεσμικούς» καταθέτες που είχαν βγει μαζικά στο εξωτερικό στην αρχή της κρίσης, αλλά κυρίως για αποταμιεύσεις ιδιωτών που είχαν τοποθετηθεί «κάτω από το στρώμα» από φόβο χρεοκοπίας της χώρας ή των τραπεζών.

Πλέον, καθώς ο κίνδυνος αυτός έχει μειωθεί, τουλάχιστον για την ώρα, μετά και την επιτυχία του PSI+ αρκετοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, μια και ο φόβος που φέρνει η φύλαξη τους στο σπίτι είναι σαφώς μεγαλύτερος. Ειδικά μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων βίας και τις εισβολές ενόπλων σε σπίτια –με στόχο να αποσπάσουν τα φυλαγμένα χρήματα- η επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες είναι «μονόδρομος» για πολλούς.

Δέλεαρ και τα υψηλά επιτόκια

Παράλληλα, οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι δέλεαρ για μια μερίδα των καταθετών αποτελούν και τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες, τα οποία φθάνουν ή και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 6%. Μάλιστα, αναφέρουν ότι –αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί- τα επιτόκια αυτά σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Γι’ αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να «κλειδώσουν» άμεσα τα χρήματα τους, και μάλιστα για διάστημα 9 ή 12 μηνών, ώστε να εξασφαλίσουν τις υψηλές αποδόσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, μεταξύ ο νέος προθεσμιακός λογαριασμός που διαθέτει η First Business Bank έχει διάρκεια έξι μηνών, «σπάει» σε τρία δίμηνα και η συνολική απόδοση του ανέρχεται σε 6,5%, ενώ το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι τα 30.000 ευρώ.  Επίσης, η ίδια τράπεζα διαθέτει άλλο λογαριασμό, 12μηνης διάρκειας με ετήσιο επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 5,9% για όσους μείνουν «πιστοί» στην τράπεζα και τους 12 μήνες με ελάχιστο  όριο κατάθεσης τα 10.000 ευρώ.

Επιτόκιο 6% για καταθέσεις 9 και 12 μηνών δίνει η Τράπεζα Κύπρου, η οποία μόλις πρόσφατα μπήκε στο «παιχνίδι» των υψηλών επιτοκίων. Η Emporiki Bank από την πλευρά της διαθέτει μεταξύ άλλων την κατάθεση «Emporiki Κάθε Μήνα» με επιτόκιο που φτάνει έως και 5,55% για ποσά άνω των €50.000 και πληρωμή τόκων κάθε μήνα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει τον προθεσμιακό  καταθετικό  λογαριασμό  «Ανεβαίνω Extra 15Μ», ο οποίος –όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η τράπεζα-  έρχεται με   εξασφαλισμένο επιτόκιο που ξεκινάει από 4,00% και φτάνει στο 7,50% τον 15ο μήνα. Έτσι, η μηνιαία προθεσμιακή κατάθεση αυτή εγγυάται υψηλές αποδόσεις που ανέρχονται σε 5,19%, ενώ παράλληλα ο πελάτης μπορεί να διακόψει το πρόγραμμα όποτε επιθυμεί. Οι τόκοι της κατάθεσης καταβάλλονται κάθε μήνα σε άλλο, έντοκο λογαριασμό του πελάτη, ενώ το ελάχιστο ποσό εισόδου ανέρχεται σε 40.000 ευρώ

 

banking news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook