Ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη των αιματηρών εξεγέρσεων στη Συρία.

Στο διάστημα αυτό 8.000 άτομα έχουν σκοτωθεί, ενώ 230.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων 30.000 που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Η Τουρκία δήλωσε ότι 1.000 πρόσφυγες πέρασαν στη χώρα από τη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο των εγγεγραμμένων Σύρων προσφύγων στις 14.000.

Την ίδια ώρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά να γίνει διεθνής έρευνα για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων.

«Συμμαχία 200 μη κυβερνητικών οργανώσεων από 27 χώρες ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει και να υιοθετήσει απόφαση που θα καλεί την συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τους τυφλούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Επίσης, θα καλεί το καθεστώς της Δαμασκού να βάλει τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και στα βασανιστήρια, να διασφαλίσει την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στους δημοσιογράφους και στους παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισημαίνεται στο κείμενο.

Η έκκληση «Ενωμένοι για την Συρία: τέλος στην αιματοχυσία ενός χρόνου» υποστηρίζεται από ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και διασημότητες όπως ο ηθοποιός Στίβεν Φράι και η τραγουδίστρια Νέλι Φουρτάδο.

«Στη διάρκεια ενός χρόνου, ο αριθμός των νεκρών στη Συρία έφτασε στον τρομακτικό απολογισμό των τουλάχιστον 8.000 ατόμων, ανάμεσά τους και εκατοντάδες παιδιά. Μήπως ήρθε ο καιρός, όλος ο κόσμος να ενωθεί και να προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες ώστε να σταματήσει αυτό;» αναρωτιέται ο Ζιάντ Αμπνελ Ταουάμπ από το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου.

Το κείμενο υπογράφουν, επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οργανώσεις Christian Aid και CIVICUS.

«Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εξέλαβε ως άδεια να σκοτώνει» τόνισε ο Κένεθ Ροθ, αξιωματούχος του Παρατηρητηρίου.

«Μόσχα και Πεκίνο πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν διπλωματική κάλυψη στις συριακές ωμότητες και να ζητήσουν να σταματήσουν οι τυφλοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΜΚΟ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στις ζώνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και τους «Φίλους της Συρίας» να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για παροχή βοήθειας.

«Ο συριακός λαός επέζησε, δείχνοντας μεγάλο θάρρος, ενός χρόνου συστηματικών εγκλημάτων ευρείας κλίμακας και αιματοχυσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί και να βοηθήσει τους Σύρους να βάλουν ένα τέλος σε αυτήν την φρίκη» υπογραμμίζει η Σουχεΐρ Μπελχασέν, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Δεν αλλάζει στάση η Ρωσία

Στο μεταξύ, η Ρωσία δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να περιορίσει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Συρία, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης να σταματήσει να εξοπλίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Η Ρωσία διαθέτει καλή και ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία και δεν βλεπουμε κανένα λόγο για να την επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ.

Κλείνει την πρεσβεία της στη Δαμασκό η Ολλανδία

Στο μεταξύ, η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε την πρεσβεία της Ολλανδίας στη Δαμασκό «λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών της ασφάλειας εκεί και για να δώσει ένα πολιτικό μήνυμα στη Συρία», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το κλείσιμο της πρεσβείας δείχνει την αποστροφή μας απέναντι στη φρικτή βία της συριακής κυβέρνησης» υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή της.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook