Λόγω της προγραμματισμένης συνέντευξης του Ευάγγελου Βενιζέλου και ασυνεννοησίας με το προεδρείο της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου δεν συζητήθηκε το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων...

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν βουλευτές απ' όλα τα κόμματα να μιλήσουν για «προκλητική προσβολή και απροθυμία της κυβέρνησης να δεσμευτεί για ένα τόσο κρίσιμο θέμα» και τον κ. Πάνο Καμμένο να απειλεί με... κατάληψη της αίθουσας.

Αναλυτικά, η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρία Βάσω Παπανδρέου, στην έναρξη της συνεδρίασης, ενημέρωσε τα μέλη ότι «κανείς εκ μέρους της κυβέρνησης δεν θα έρθει αν και μου είχαν ζητήσει να γίνει σήμερα η συνεδρίαση κατι με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι κύριοι Δήμας και Παπαϊωάννου. Όμως, χθες με πήρε ο υπουργός επικρατείας κ. Σταυρόπουλος και μου ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση επειδή δεν θα έρθει ο κ. Βενιζέλος και δεν θα έρθουν και οι άλλοι υπουργοί». Η κυρία Παπανδρέου σημείωσε ότι «ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι ευχαρίστως θα ερχόταν, αλλά δεν βλέπει το λόγο από τη στιγμή που δεν έρχονται οι άλλοι και ο κ. Δήμας μου είπε ότι δεν έχει αντίρρηση να έρθει, αλλά του είπαν ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση!»

Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ο κ. Βενιζέλος απουσίαζε λόγω συνέντευξης τύπου στην Ιπποκράτους και οι υπόλοιποι δύο υπουργοί επέλεξαν να μην παραστούν λόγω της απουσίας του κ. Βενιζέλου εξόργισε κάποια από τα μέλη της επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Ανεξάρτητοι Ελληνες» Παναγιώτης Καμμένος κατήγγειλε ότι «η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έχουν συνυπογράψει στο μνημόνιο ΙΙ την παραίτηση από τις γερμανικές αποζημιώσεις…". "Παράνομη η στάση της κυβέρνησης να απολογηθεί… όσοι έχουν την τσίπα, στη μνήμη εκείνων που αγωνίσθηκαν, να μείνουμε στην αίθουσα", συνέχισε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την αναβολή της συνεδρίασης προκλητική. "Γιατί δεν ερχονται οι υπουργοί; Για να μην στενοχωρήσουν την Μέρκελ; θα επηρεάσει την πορεία της δανειακής σύμβασης;Κρίμα και ντροπή να εγείρουν το θέμα προσωπικότητες στο Ευρωκοινοβούλιο και να μην το θέτει η κυβέρνηση», αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως ο κ. Παπαδημούλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αλέκος Χαλβατζής είπε ότι «όχι μόνο ξαφνιαζόμαστε, αλλά το θεωρούμε απαράδεκτο… αν δεν ήθελε η κυβέρνηση έπρεπε να το πει από την πρώτη στιγμή. Επιβεβαιώνεται ότι κάπου σταμάτησε ο Βενιζέλος την διαδικασία και μπλόκαρε και τους άλλους υπουργούς».

Από την άλλη ο κ. Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) επιχείρησε να απαλλάξει τον κ. Δήμα από τις ευθύνες που του αναλογούν λέγοντας «ότι αρμόδιος είναι ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο Εξωτερικών».

(protothema.gr)