Απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για εξαίρεση της μεταφοράς των ευπαθών προϊόντων της Κρήτης από την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς.

«Οι αγρότες πρέπει να απευθυνθούν στην κυβέρνηση και όχι στους ναυτικούς. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα κατά των ναυτικών και τους αναγκάζει να κατέλθουν σε απεργίες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλάς και πρόσθεσε: Εγώ δεν θα εισηγηθώ την εξαίρεση των ευπαθών προϊόντων από την απεργία»

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΝΟ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 16 Μαρτίου για να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την απεργία. «Το πιθανότερο είναι να αποφασίσουμε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα. Δεν είμαι όμως σίγουρος, διότι δεν έχει συνεδριάσει η διοίκηση της ΠΝΟ. Όταν πάρουμε τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσουμε» επεσήμανε ο κ. Χαλάς. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες οι απεργίες του κλάδου ο κ. Χαλάς είπε «μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας».

Ο Γιάννης Χαλάς ήταν ενήμερος σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν στη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από την πολυήμερη απεργία. «Έχω μιλήσει τελευταία με πολλούς ανθρώπους από την Κρήτη» σχολίασε.

Όπως είπε ο συνδικαλιστής, οι ναυτικοί δεν μπορούν να μην αντιδράσουν όταν μειώνεται η σύνταξη τους κατά 75% και όταν απαξιώνεται ο Οίκος Ναύτου, αφού συγχωνεύεται με τον ΕΟΠΥΥ.

«Οι ναυτικοί ξενιτεύονται και εργάζονται κάτω από σκληρές συνθήκες μακριά από τις οικογένειες τους. Τις συντάξεις τους τις έχουν δουλέψει με κόπο και ιδρώτα. Δεν έχουν τώρα κάποιοι το δικαίωμα να τους τις κόβουν» σχολίασε ο κ. Χαλάς. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι αρκετοί ναυτικοί παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες ακόμα και στο χώρο της ακτοπλοΐας, ενώ δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα η κλαδική σύμβαση εργασίας του 2011.

Γιατί δεν θέλουν να κάνουν εξαίρεση

«Αν υποχωρήσουμε στο θέμα της μεταφοράς των ευπαθών προϊόντων, τότε μαζί με τα προϊόντα αυτά θα ταξιδέψουν και επιβάτες που δεν έχουν επείγοντα θέματα, θα μεταφερθούν και άλλα εμπορεύματα που δεν είναι ευπαθή.

Στην ουσία μιλάμε για αναστολή της απεργίας μας» είπε ο κ. Χαλάς και πρόσθεσε: «Ή κάνεις απεργία ή δεν κάνεις. Δεν υπάρχει μέση λύση. Κι άλλες φορές στο παρελθόν που έγιναν εξαιρέσεις, μεταφέρθηκαν διάφορα άλλα είδη εκτός από αυτά που είχαν εξαιρεθεί. Εμείς, ως συνδικαλιστές, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο στον κλάδο μας, δηλαδή στην ουσία να αναστείλουμε την απεργία μας πριν καλά – καλά την ξεκινήσουμε. Πρέπει να μας καταλάβουν οι αγρότες. Να σταθούν στο πλευρό μας, να πιέσουν και εκείνοι την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας. Όλοι είμαστε άνθρωποι του μόχθου» κατέληξε.

Αναβρασμός στα χωριά

Στο μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί στα χωριά από τους παραγωγούς κηπευτικών που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην πουλήσουν φέτος τα προϊόντα τους και να οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή. Μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις και τους δήμους προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να ταξιδεύουν τα κηπευτικά κάθε 2-3 ημέρες.

Επίσης, απάντηση από την ΠΝΟ αν θα δεχθεί συνάντηση για το θέμα της εξαίρεσης των κηπευτικών από την απεργία, περιμένει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, ενώ Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook