Τις παραιτήσεις των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, ζήτησεη υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Άννα Διαμαντοπούλου, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των δυο υπαλλήλων, που ζήτησαν μίζα 120.000 ευρώ από επιχειρηματία , για να εγκρίνουν κοινοτική επιχορήγηση.

Μετά τη σύλληψη δύο υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων, του υπουργείου Ανάπτυξης για χρηματισμό, αποφασίσθηκε το "ξήλωμα" όλων των υπαλλήλων που εργάζονται στη συγκεκριμένη διεύθυνση και η άμεση αντικατάστασή τους.

Ήδη έχει γίνει προκήρυξη των θέσεων και έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις όλων των υπαλλήλων της Διεύθυνσης. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των υπαλλήλων στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από το 2005 μέχρι σήμερα καθώς η καταγγελία από τον επιχειρηματία έγινε το 2005. Επίσης δόθηκε εντολή και στον κ. Διώτη να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Χαρακτηριστικά, η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε: "Νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής υποδείγματος απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Να δείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτούς που πατούν τον όρκο τους. Η αλλαγή υποδείγματος αφορά δράσεις που θα φέρουν στην επιφάνεια τους άριστους των υπαλλήλων".

Η ίδια κάλεσε τους επενδυτές επιχειρηματίες να καταγγέλλουν άμεσα φαινόμενα εκβιασμού. Παράλληλα, ο υφυπουργός κ. Θάνος Μωραϊιτης έχει προβεί σε πρόκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη νέων υπαλλήλων, ενώ έδωσε εντολή να διεξαχθεί Ε.Δ.Ε, από συγκεκριμένο υπάλληλο, από το 2005 μέχρι σήμερα και ζήτησε τη συνδρομή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε.

Ο κ. Μωραϊτης ανεφερε χαρακτηριστικά ότι: "Έχουμε στα χέρια μας όλες τις παραιτήσεις, πρόκειται για 50 υπαλλήλους και στελέχη" . Πρόσθεσε ακόμη ότι "δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους υπαλλήλους και θα δούμε πως θα χειρισθούμε το θέμα".

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

H προσέλκυση επενδύσεων, η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα οι επενδυτές και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με σκοπό να παταχθούν, οριστικά, φαινόμενα εκβιασμών για χρηματισμό, είναι οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, όπως ανέφερε .

Το ξεμπλοκάρισμα των ξένων επενδύσεων και η προσέλκυση νέων, η ένεση ρευστότητας στην αγορά και η κατάθεση, μέσα στις επόμενες ημέρες, του νομοσχεδίου για τη «φιλική επιχειρηματικότητα», αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα ερευνήσει όλες τις μεγάλες επενδύσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές επενδύσεις, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να έχει επαφές με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και τη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα. Σημείωσε ότι έχει εντοπίσει ήδη τα προβλήματα που αντιμετώπισαν Γερμανοί επενδυτές στην προσπάθειά τους να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας και θα στείλει επιστολές στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, αν και όπως συμπλήρωσε, αναμένει παράλληλα και την επίσημη επιστολή από τη γερμανική πλευρά, κατόπιν αιτήματός της.

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ η έγκριση της δημιουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας για της Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.