Ελέγχους στην αγορά των καυσίμων πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς, σύμφωνα με μελέτη, το 10% των αντλιών στα πρατήρια, είναι «πειραγμένες».

Την Κυριακή, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός ενημέρωσαν για ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, στο οποίο εντοπίστηκε η ύπαρξη «πειραγμένων αντλιώ » διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης.

Ειδικότερα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια έλεγχου που πραγματοποίησε το Σάββατο, εντόπισε σε αντλίες αμόλυβδης βενζίνης πρατηρίου, δύο παρεμβατικούς μηχανισμούς.

Με τη μέθοδο αυτή, ο πρατηριούχος αλλοίωνε τις ενδείξεις τεσσάρων αντλιών παροχής αμόλυβδης βενζίνης, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την παρεχόμενη ποσότητα.

Στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων επιβλήθηκε άμεσα αρχικό πρόστιμο 8.000 ευρώ από το κλιμάκιο Μετρολογίας, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύνταξης του σχετικού φάκελου, προκειμένου με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας, το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος 3908/2011, ο παραβάτης υπόκειται σε επιβολή πρόσθετου προστίμου από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας, το οποίο θα ισούται με το διπλάσιο του υπολογισμένου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Ο πρατηριούχος συνελήφθη, ενώ διεξάγεται προανάκριση προκειμένου να εντοπιστεί και ο εγκαταστάτης του μηχανισμού, για τον οποίο σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

«Στις εποχές που ζούμε, είναι αδιανόητη τέτοια συμπεριφορά απάτης και κλοπής σε βάρος των καταναλωτών. Ποινικές κυρώσεις, μεγάλα πρόστιμα και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος για τους ελάχιστους παρανομούντες πρατηριούχους», δήλωσε ο κ. Ρόβλιας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης συμβουλεύει τους καταναλωτές να γνωρίζουν την ποσότητα αμόλυβδης βενζίνης που χωράει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή της μηχανής τους, ώστε να μπορούν να προστατευτούν από ενδεχόμενη κλοπή υγρών καυσίμων σε πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι χωρίς να υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία, εντούτοις με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου ενδεχόμενως το 10% των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων να είναι «πειραγμένες».

nooz.gr