Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Μανώλη Όθωνα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο με θέμα το συντονισμό των επιχειρήσεων για τη μετακίνηση και την υποδοχή των πολιτών από τη Λιβύη στην Κρήτη και τον επαναπατρισμό τους.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γενικός Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Στρατηγός κ. Γεώργιος Γαλιάτσος, ο Επιθεωρητής Νοτίου Αιγαίου Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος κ. Ιωάννης Αδάμ, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, του ΕΚΑΒ, ο εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Νίκος Μαρκάκης, καθώς και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας κ. Λί.

Καταρχάς έγινε μία αποτίμηση και αξιολόγηση της διαδικασίας υποδοχής και επαναπατρισμού των μετακινούμενων πολιτών από τη Λιβύη. Μέχρι σήμερα έχουν αφιχθεί περίπου 12.000 άτομα στην Κρήτη, εκ των οποίων 10.500 είναι Κινέζοι πολίτες, 200 περίπου από κράτη της Ε.Ε., 80 Έλληνες και περίπου 1.200 από το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η άφιξη άλλων περίπου 5.000 Κινέζων.

Σε ό,τι αφορά τους Κινέζους πολίτες, από σήμερα και κάθε μέρα μέχρι και την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης, ξεκινά η διαδικασία επαναπατρισμού τους με την αναχώρησή τους σε γκρουπ των 2.000-2.500 ημερησίως με αεροπορικές πτήσεις τσάρτερ. Η παραπάνω διαδικασία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί κατ’εκτίμηση το επόμενο 10ήμερο.

Πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση, που μέχρι στιγμής έχει διεκπεραιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε επίσης και ο σχεδιασμός και η λήψη μέτρων για την περιφρούρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης από την ενδεχόμενη ανάπτυξη ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων το επόμενο διάστημα λόγω των αναταραχών στη Λιβύη.

Μετά τη σύσκεψη ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνας δήλωσε:

\”Θεωρήσαμε χρήσιμο να κάνουμε μια συστηματική αποτίμηση της μέχρι τώρα εξέλιξης μιας πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης διαδικασίας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά θα έλεγα και σε διεθνές επίπεδο. Ο στόχος είναι χιλιάδες άνθρωποι να φτάσουν στην Κρήτη με ασφάλεια, να γίνουν οι επιβεβλημένοι έλεγχοι από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές και να εγγυηθούμε την ομαλή διαμονή στο νησί, αλλά και την επιστροφή στην πατρίδα τους, στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία έχει εξελιχτεί ομαλά. Το αναγνωρίζουν όλοι και θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου σε όλο το προσωπικό της αστυνομίας και του λιμενικού, αλλά και των άλλων φορέων που έχουν εργαστεί για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Πάντα υπάρχουν ζητήματα τα οποία καλό είναι να εντοπίζονται και να επιλύονται έγκαιρα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που είναι ακόμα σε εξέλιξη και γι’ αυτό η σημερινή συνάντηση αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη.

Η επιτυχία του εγχειρήματος, πέρα από τους αυτονόητους ανθρωπιστικού λόγους, είναι πολύ κρίσιμη για τη διεθνή εικόνα της χώρας μα, αλλά και τις διμερείς μας σχέσεις.

Με το σχεδιασμό, τη συνέπεια και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά. Χρειάζεται όμως συνεχής παρακολούθηση, ώστε οι διακρατικές συμφωνίες να τηρηθούν με συνέπεια από όλες τις πλευρές.

Τέλος, συζητήσαμε και το σχεδιασμό φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων από την πλευρά του νότου, διότι υπάρχει προφανής κίνδυνος απεγνωσμένοι άνθρωποι, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, να επιχειρήσουν να βρουν πρόσβαση στο νησί.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ετέθη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, το ζήτημα της αναγκαιότητας στενής και μόνιμης συνεργασίας των έξι χωρών της Μεσογείου, της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου με τον FRONTEX για τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκών θαλάσσιων περιπολιών για να διασφαλίσουν τη φύλαξη από ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα που μπορεί να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook