Χάμπουργκερ, λουκάνικα, σαλάμια, κοψίδια… Αν αυτά αποτελούν σύνηθες κομμάτι της εβδομαδιαίας διατροφής ενός άνδρα, τότε δεν αποκλείεται οι συνέπειες να γίνουν αισθητές όχι μόνο στα αγγεία της καρδιάς του και στο βάρος του, αλλά και στην ποιότητα του σπέρματός του.

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Human Reproduction» οι άνδρες που καταναλώνουν αρκετό πρόχειρο φαγητό έχουν μειωμένη ποσότητα σπερματοζωαρίων. Η ομάδα των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard ανάλυσε τα στοιχεία που αφορούν τη διατροφή 99 ανδρών που είχαν επισκεφτεί ένα αμερικανικό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και τα δείγματα του σπέρματός τους κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών.

Συγκριτικά με όσους έτρωγαν το λιγότερο λίπος, οι άνδρες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες λίπους είναι 43% μικρότερη ποσότητα σπερματοζωαρίων και 38% μικρότερη συγκέντρωση σπέρματος. Από την άλλη μεριά, οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα είχαν σπέρμα με μια πιο φυσιολογική δομή.

Βέβαια, το 71% των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που από μόνο του αποτελεί πιθανό παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Το δεδομένο αυτό ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να ωφελήσει ή αντίθετα να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

vita.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook